Hejtman PK není a nebyl členem expertní skupiny ministra Ratha

obrazek
21. prosince 2005 17:31, aktualizováno 16:31, Mgr. Jana Filípková
 

 

Hejtman PK MUDr. Petr Zimmermann odmítá pravdivost tvrzení, které bylo zveřejněno ve zprávě ČTK „Rath chce dosáhnout politické shody, jak dál ve zdravotnictví“[1] vydané  20. prosince 2005, kde je nepravdivě uvedeno, že byl jmenován do třicetičlenného týmu složeného z expertů z lékařských organizací, úspěšných manažerů nemocnic, zástupců odborářů, pacientů a politiků, který vede lékař a ekonom Petr Fiala.

„Skutečně jsem byl panem dr. Fialou informován na začátku měsíce prosince tohoto roku o vytvoření nezávislé expertní skupiny, která by se měla zabývat strategií reformy českého zdravotnictví, a možnosti podílet se na její práci. Nabídku ke své účasti jsem s omluvou odmítl s vyjádřením, že bych ji mohl akceptovat pouze za předpokladu, že bych pro tuto práci byl nominován politickou stranou, kterou reprezentuji“, prohlásil hejtman PK Petr Zimmermann.

A dodává: „Muselo by se jednat o vážně míněnou snahu o dosažení kompromisu za účasti zástupců parlamentních politických stran obdobně jako tomu bylo v rámci jednání o důchodové reformě.“



[1] Rath chce dosáhnout politické shody, jak dál ve zdravotnictví

    PRAHA 20. prosince (ČTK) - Ministr zdravotnictví David Rath

chce dosáhnout politické shody o tom, jak se má dál vyvíjet české zdravotnictví. Novinářům dnes řekl, že ustavil tým pro přípravu strategie jeho dalšího rozvoje. Tým povede jeho poradce Petr Fiala, lékař a ekonom, odborník na zdravotnické systémy a ekonomiku zdravotnictví.

    První výsledky očekává Rath v dubnu příštího roku. Ministr má ambice, aby materiál, kterým tým zpracuje, přijala vláda a podpořila ho i širší politická reprezentace.

    "Minimálně do voleb by práce měla být uzavřena alespoň průběžnou zprávou, která by měla obsahovat i návrhy, jak dál měnit zdravotní soustavu České republiky," upřesnil ministr.

    V třicetičlenném týmu jsou experti z lékařských organizací, úspěšní manažeři nemocnic, zástupci odborářů, pacientů a někteří politici. Vedle sociálních demokratů také lidovci a komunisté a také člen ODS, plzeňský hejtman Petr Zimmermann.

    Rath konstatoval, že za peníze, jež do zdravotnictví jdou, poskytuje velmi dobrou péči a patří k nejefektivnějším na světě. Za to podle něj občané nevděčí politikům, ale zdravotníkům.

    Zdravotnictví proto nechce zásadně reformovat, ale odstranit jeho největší chyby. Z pohledu ekonomického považuje za největší chybu čtrnáctimiliardový dluh pojištění.

    Z obecného pohledu je největší chybou podle Ratha určitá míra odlidštění zdravotnictví. "Celý systém má malý zájem o pacienta jako myslící a vnímající bytost a více se soustřeďujeme na technokratické řešení problémů," vysvětlil. Tým odborníků má tedy řešit i způsob, jak vylepšit přístup zdravotnictví k pacientům.

    Experti by měli navrhnout řešení, jak financovat nemocnice, jakým směrem rozvíjet zdravotní pojištění, jaká má být síť zdravotnických zařízení, či jak dál v lékové politice.

    "Nejdůležitější úkol je, jak zajistit, aby nejnovější léky a technologie se dostávaly rychle k českým pacientům jako dnes a současně to nevedlo k bankrotu českého zdravotního pojištění," dodal ministr.

    Naďa Myslivcová mal