Hejtman poděkoval veteránům 2. světové války

07. května 2004 13:47, aktualizováno 12:47,

Ve čtvrtek 6. května od 14.00 hodin se konalo v jednacím sále Zastupitelstva PK v budově KÚPK ve Škroupově ulici v Plzni ocenění českých veteránů 2. světové války, kteří byli navrženi Československou obcí legionářskou a Českým svazem PTP.

 

Sedm účastníkům 2. světové války převzalo z rukou hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermanna pamětní list a medaili Plzeňského kraje.

 

Paní Slávka Altmanová se zúčastnila bojových operací jako dobrovolnice v Čsl. zahraniční armádě na východě. Bojovala ve všech těžkých bojích, např. o Duklu, Svidník, Liptovský Mikuláš, až do konce války.

Brigádní generál Antonín Husník pomáhal v ilegálním hnutí, které organizovalo odchody vojáků do zahraničí, v Německu odsouzen na 3,5 roku do vězení. Po propuštění se zapojil do činnosti proti okupantů. Při vypuknutí Pražského povstání se zúčastnil odzbrojování německé posádky.

Pplk. v. v. Ing. Bohuslav Kovalčuk bojoval v Čs. armádě v Sovětském svazu. Jako důstojník se zúčastnil bojů jednotek 1. čs. armádního sboru SSSR v bojích o Duklu, Liptovský Mikuláš, Svidník, Vrůtky a závěrečných bojů v květnu 1945. Za své činy byl vyznamenán řadou vyznamenání a řádů.

Plk. v. z. Josef Polívka zúčastnil se bojů Čs. armády na středním východě a v Africe. Po odjezdu do Anglie bojoval u Danqueru. Za bojové zásluhy byl vyznamenán mnoha vyznamenáními.

Generál Jan Prokop v roce 1939 odešel přes Polsko, Francii, Belgii do Danquerku a zpět do Paříže. Během války působil v Anglii a již během války byl vyznamenán za zásluhy a chrabrost. Ocenění převzala jeho manželka paní Božena Prokopová.

Plk. v. v. Josef Prokopec  se zapojil do boje proti okupaci v roce 1939. V Krakově vstoupil do Čs. legionu, po přepadení Polska odešel do SSSR, kde byl internován. Na žádost čsl. vlády v exilu odešel přes Írán do Francie a poté do Anglie, kde se zapojil do RAF

Mjr. v. v. Alexandr Tůma dobrovolně bojoval v Čsl. armádě v bojích o Torčín, Duklu, Svidník, Liptovský Mikuláš, Vrútky, Moravskou Ostravu a Prahu. Byl mnohokrát vyznamenán řadou vyznamenání a řádů. 

 

Medaile plzeňského kraje byly uděleny již potřetí. První medaile byly předány 6. května 2003 při příležitosti 58. výročí osvobození od fašistické diktatury americkým a belgickým veteránům z 2. světové války. Podruhé hejtman PK předal medaile PK 18. listopadu 2003 v rámci vyhlášení Ceny hejtmana PK za občanskou statečnost.