Hejtman podporuje mladého umělce

17. února 2005 21:02, aktualizováno 20:02,
 

Hejtman Petr Zimmermann ve čtvrtek 17. února navštívil Základní školu v Rokycanech v Čechově ul. , konkrétně třetí třídu, jejímž žákem je i postižený chlapec Martin Schlossar. Martina v Rokycanech ale i v celém kraji znají všichni jako autora obrazů malovaných prstovými a temperovými barvami. „Martin měl ve vestibulu krajského úřadu předminulý rok výstavu. Jeho obrazy se mi líbily natolik, že jsem se rozhodl jeden koupit. A nyní jsme se konečně s jeho třídní učitelkou paní Janou Štercliovou domluvili na návštěvě a na tom, že si jeden Martinův obraz vyberu,“ řekl k dnešní návštěvě hejtman Petr Zimmermann. 

 

Obrazy Martina Schlossara se budou moci prohlédnout i v dalekém Švédsku. V polovině května proběhne oficiální návštěva Plzeňského kraje v partnerském regionu Jämtland a právě výstava Martinových prací bude součástí této návštěvy. Na výstavě nebude chybět ani sám autor! A Martin se na svoji první cestu letadlem už nyní těší.

 

Martin je postižený a je na vozíku. Byla u něj diagnostikována DMO (dětská mozková obrna) a ztráta schopnosti vyslovovat hlásky. A právě hlavně prostřednictvím obrazů, které vytváří prstovými a temperovými barvami, komunikuje Martin s okolním světem a barvami vyjadřuje své nálady a pocity. Poprvé Martin zkusil malovat v první třídě. Barvy si sám vybírá, má cit pro barevnost a hravost s jednotlivými tóny.

 

Martin s fenkou zlatého retrívra, která ho někdy do školy doprovádí.

 

 

Hejtman Petr Zimmermann vyzkoušel Martina z malé násobilky. A uspěl na jedničku!

 

Martinova třídní učitelka Mgr. Jana Štercliová ukazuje hejtmanovi obrazy malého umělce.