Hejtman předal cenu za občanskou statečnost

16. listopadu 2005 14:02, aktualizováno 13:02,
 

Cena hejtmana za občanskou statečnost je udělována každoročně od roku 2003 u příležitosti 17. listopadu - státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii. Touto formou chce hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann poukázat na naše spoluobčany, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí a takto symbolicky jim za jejich práci a obětavost poděkovat.

 

Za dlouhodobou nezištnou pomoc a obětavost při charitativní práci byla cena udělena paní Anně Srbové z Městské charity Plzeň. Charitativní činnosti se věnovala již před sametovou revolucí, v Městské charitě Plzeň pracuje od jejího znovuzaložení. Působí jako koordinátor dobrovolné pomoci, osobní asistence pro těžce zdravotně postižené, organizuje řadu sbírek, setkávání a zájezdy pro vozíčkáře, pomáhá osamělým, starým a nemohoucím lidem, ale také bezdomovcům a vězňům. S jejím jménem je spojena každá akce Městské charity.

Druhým oceněným byl učitel na Střední průmyslové škole stavební v Plzni Aleš Gruber. Svým včasným a účinným zásahem přispěl k záchranně života studentky 3. ročníku této školy, která během vyučování zkolabovala. Poskytl jí první pomoc včetně umělého dýchání, přivolanému lékaři se později podařilo u dívky obnovit životní funkce. Dle zasahujícího lékaře záchranné služby i lékaře emergency Fakultní nemocnice v Plzni se svým rozhodným přístupem podílel na záchraně jejího života

Jako třetí převzal cenu bývalý režisér Českého rozhlasu Plzeň František Juřička za řízení svobodného a protiokupačního vysílání Českého rozhlasu Plzeň v roce 1968 a pozdější protikomunistickou činnost. V roce 1968 po srpnové okupaci řídil jako režisér svobodné a ostře protiokupační vysílání ČRo Plzeň, t.č. jediné svobodné rozhlasové stanice v Československu. Na protest proti posrpnové politice vystoupil z KSČ, byl donucen opustit zaměstnání a až do roku 1990 se živil jako kopáč a topič.

 

V minulých letech cenu převzali pan Luboš Hruška za celoživotní boj za svobodu a demokracii, pan Václav Poláček za záchranu lidského života, paní Marie Macková za dlouholetou práci ve prospěch všech postižených občanů, pan Jakub Blacký za protikomunistickou činnost a za dlouholetou pomoc rodinám postiženým komunistickým režimem a pánové Luděk Nezbeda, Pavel Vrba a Miroslav Foltýn, kteří vyprostili těžce zraněnou ženu z hořícího automobilu po dopravní nehodě.

 

                                    

                                                      Paní Anna Srbová získala cenu za dlouhodobou

                                                                      nezištnou pomoc a obětavost při charitativní práci.

 

                                      

                                                               Pan Aleš Grubr včasným poskytnutím první pomoci přispěl

                                                              k záchranně života studentky 3. ročníku Střední průmyslové

                                                                      školy stavební v Plzni, kde působí jako učitel.

 

                                      

                                                  Pan František Juřička převzal cenu za řízení svobodného protiokupačního

                                                   vysílání ČRo Plzeň v roce 1968, t.č. jediné svobodné rozhlasové stanice

                                                             v Československu, a za pozdější protikomunistickou činnost.