Hejtman slavnostně otevřel babybox

obrazek
08. března 2011 17:06, aktualizováno 16:06,

Po letech úsilí, vyjednávání a hledání vhodného místa byl dnes v Plzni na budově polikliniky na Denisově nábřeží poblíž centra města zprovozněn babybox pro odložené děti. V ČR je to už 43. taková schránka, v Plzeňském kraji vedle Klatov teprve druhá. Proti schránce v Plzni aktivně vystupují někteří lékaři. Poliklinika na Denisově nábřeží je jediné zdravotnické zařízení ve městě, které bylo ochotné schránku instalovat. Zakladatel projektu babyboxů Ludvík Hess o schránku v Plzni usiloval už několik let. Nepochodil ale v žádné z místních nemocnic, ztroskotala i snaha umístit box na budovu jedné obvodní radnice. Například fakultní nemocnice dříve uvedla, že ve svém areálu nemá vhodné dostatečně diskrétní místo. I když poliklinika nemá lůžkovou část, díky pohotovostem je stále v budově nepřetržitý provoz, uvedl jednatel polikliniky Norbert Plch. Pro odložené dítě přijede záchranná služba.
    Hess je přesvědčen o tom, že vzhledem k velikosti města a také kvůli množství cizinců, kteří se mohou například při ztrátě práce ocitnout v tíživé situaci, zde babybox najde uplatnění. Odhadl, že v Plzni by se mohlo ve schránce ocitnout jedno až dvě děti za rok.
    Mezi nejhlasitější odpůrce babyboxů v Plzni patří zejména lékaři z fakultní a Mulačovy nemocnice Jiří Dort a Jiří Liška a ředitelka kojeneckého ústavu Jana Tytlová. Podle nich babyboxy neovlivní počet nechtěných novorozenců, které rodiče zabijí. Navíc prý schránky napomáhají nezodpovědnému chování některých rodičů a ponižují dítě na věc. Argumentují také tím, že umístění neznámého dítěte z babyboxu na novorozenecké oddělení nemocnice představuje hrozbu zavlečení možné neznámé infekce a případné nebezpečí nákazy dalších novorozenců. Novorozenecká oddělení proto prý nemusejí být ochotná kvůli takovému riziku dítě z babyboxu přijmout.
    Mluvčí fakultní nemocnice Renata Jenšíková to ale popřela. "Pokud nějaké dítě, a je naprosto libovolné, kde bylo nalezeno nebo odkud bylo přivezeno, potřebuje zdravotní péči, tak ji má dostat a ve Fakultní nemocnici Plzeň ji dostane. Nelze směšovat osobní stanovisko kohokoliv k zařízení zvanému babybox s povinností lékaře, nejen medicínskou ale i etickou, poskytnout zdravotní péči," řekla ČTK.
    Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost dítě anonymně odložit, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. V ČR už do nich bylo odloženo 43 dětí. Babyboxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity. Podobná zařízení fungují i na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku a Švýcarsku nebo v Německu.

Zdoj ČTK.


Plzeňský kraj využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) – všechna práva vyhrazena.
Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

hejtman Plzeňského kraje se zakladatelem projektu babyboxů před plzeňským babyboxem

hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec i primátor města Plzně Matin Baxa dostali od Ludvíka Hesse pamětní čepici

babyboxu požehnal plzeňský biskup František Radkovský