Hejtman udělil ceny za občanskou statečnost

18. listopadu 2004 14:29, aktualizováno 13:29,
 

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann předal ve čtvrtek 18. listopadu již podruhé „Cenu hejtmana Plzeňského kraje za občanskou statečnost“. Ocenění je určeno fyzickým osobám jako symbolické poděkování za jejich významné a výjimečné činy a je udělováno k datu státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii 17. listopadu.

Návrhy na ocenění včetně podrobnějšího odůvodnění nominace mohl Plzeňskému kraji předložit každý, tzn. jednotliví občané, občanská sdružení, obce, a to do konce října letošního roku.

 

Oceněni byly: 

  • paní Marie Macková, předsedkyně Krajské rady pro zdravotně postižené Plzeňského kraje, Svazu tělesně postižených – za dlouholetou práci ve prospěch všech postižených občanů a dokázala iniciovat spoustu změn v přístupech k lidem s handicapem i přesto, že sama je tělesně postižená  
  • pan Jakub Blacký – za protikomunistickou činnost a za dlouholetou pomoc rodinám postiženým komunistickým režimem – sbíral peněžité dary na podporu rodin lidí zavřených za minulého režimu; byl odsouzen k 18 letům vězení
  • pan Luděk Nezbeda, pan Pavel Vrba a pan Miroslav Foltýn, kteří vyprostili těžce zraněnou ženu z hořícího automobilu po dopravní nehodě u Vránova na silnici Semošice – Staňkov před příjezdem záchranářů a uložili ji do bezpečí s vědomím, že mohou ohrozit své životy. 

Poprvé hejtman Petr Zimmermann udělil Cenu hejtmana PK za občanskou statečnost minulý rok. Ocenění převzali dva muži - pan Luboš Hruška za celoživotní boj za svobodu a demokracii, a pan Václav Poláček za záchranu lidského života.

V letošním roce Plzeňský kraj obdržel celkem 6 návrhů na udělení Ceny hejtmana PK za osobní statečnost.

 

                               

                                           Pan Jakub Blacký s hejtmanem Petrem Zimmermannem

 

                               

                                                                   Paní Marie Macková

 

                               

                                         Pan Luděk Nezbeda, pan Pavel Vrba a pan Miroslav Foltýn

 

                               

                            ... a na závěr přípitek všech oceněných s hejtmanem Petrem Zimmermannem.