Hejtmané projednávali otázku regionálních operačních programů

28. června 2005 10:11, aktualizováno 09:11,
 

V pátek 24. června 2005 proběhlo v rezidenci primátora Hlavního města Prahy 4. zasedání Rady Asociace krajů.

 

Jedním z hlavních témat jednání byla spolupráce při přípravě strategie pro nové plánovací období EU na léta 2007 – 2013 -  otázka regionálních operačních programů. Rada AKČR se jednoznačně shodla na tom, že upřednostňuje regionální operační programy před Společným regionálním operačním programem.  Jednotky NUTS by v takovém případě měly daleko větší prostor ovlivnit programy podle potřeb krajů. Kraje se dnes dohodly na společném postupu ve vztahu k ministerstvu pro místní rozvoj.

 

Představitelé krajů se v této souvislosti zabývali otázkou kofinancování projektů podpořených ze strukturálních fondů Evropské unie ve druhém plánovacím období 2007-2013. „Do republiky by mohlo přicházet přes 100 miliard korun ročně, což by v průměru mohlo znamenat prostředky ve výši až 9 miliard korun na jednotlivé kraje. To by zároveň představovalo náklady na spolufinancování ve výši až 3 miliardy korun. Bez systémového řešení tohoto problému ze strany státu by to nutně přineslo neúnosné zadlužení. Kraje ani obce na něco takového nemají a může to znamenat velké propady v rozpočtech,“ komentoval jednání předseda Rady Asociace krajů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Evžen Tošenovský.

 

Rada Asociace krajů ČR se rovněž zabývala možností vytvořit společné zastoupení při Evropské unii v Bruselu (včetně společného financování provozu). Otázku by měly probrat rady jednotlivých krajů. Asociace se k tématu vrátí znovu na podzim. Vlastní zastoupení v Bruselu v současnosti mají Praha, Středočeský kraj, Zlínský kraj a Jihočeský krajH.

 

Součástí dnešního jednání Rady Asociace krajů ČR bylo také pracovní setkání s ministrem vnitra Mgr. Františkem Bublanem. Členové Rady znovu upozornili, že pro krajské úřady představuje stále velmi vážný problém přesun značného objemu administrativních úkonů v souvislosti s některými nově přijímanými zákony. Vrcholní představitelé krajů kritizovali také nedostatek policistů v pořádkové službě.

 

 

Kontakt:       RNDr. Jiří Mašek, ředitel Kanceláře Asociace krajů, tel. 257280122