Hejtmani jednali ve Zlíně

28. dubna 2006 14:46, aktualizováno 13:46,

V případě regionálních operačních programů se hejtmani shodli na tom, že kraje i nadále budou prosazovat takový podíl regionů při rozdělení financí, který jim zajistí dostatečné množství finančních prostředků pro rozvoj území. „Trváme na přidělení 21 procent prostředků na Regionální operační programy z financí přidělených České republice na plánovací období 2007-2013,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, který je asociací pověřen vyjednáváním v této oblasti. Vláda v současné době navrhuje pro kraje pouze 13,25 procenta, což je podle hejtmanů velmi nízký podíl, který neumožní dostatečně dynamický rozvoj území. V této souvislosti hejtmani poukázali na nízkou míru prostředků určených na podporu obnovy venkova, které jsou součástí zemědělských finančních programů.

 

Rada Asociace krajů, dle dříve zveřejněného harmonogramu, odsouhlasila návrh zákona o neziskových organizacích. „Ze strany krajů jde o legislativně korektní návrh v souladu s Ústavou České republiky. Zašleme ho do parlamentu ke standardnímu projednání, senátu i prezidentovi republiky. Náš návrh je slušný, nikoliv politicky motivovaný jako ten vládní, stvořený socialisty a komunisty,“ uvedl po jednání předseda Rady Asociace krajů ČR a moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.

Hejtmani budou dopisem také apelovat na prezidenta, aby nepodepsal Zákon o neziskových ústavních zdravotnických zařízeních.

 

Rada v dalším průběhu jednání schválila také materiál Východiska pro dopracování koncepce cestovního ruchu. Podle něj by kraje samy měly zaštiťovat rozvoj cestovního ruchu na svém území.

 

Kraje vyzvaly Ministerstvo dopravy, aby poskytlo dodatečné finanční prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic II. a III. tříd silně poškozených letošní tuhou zimou. Fond již totiž uvolnil prostředky na opravu silnic I. třídy a hejtmani nevidí důvod, proč by mimořádné finance nemohly být poskytnuty také na související silniční síť.