Hejtmani krajů jednali v Ostravě

15. dubna 2005 14:43, aktualizováno 13:43,
 

Hejtmani se na svém zasedání Rady Asociace krajů ČR v pátek 15. dubna 2005 v Ostravě jednohlasně shodli na následujícím prohlášení k současné vládní krizi:

Hejtmani krajů ČR vyzývají všechny ústavní činitele a představitele parlamentních demokratických stran, aby urychleně vyřešili vleklou vládní krizi, která má nedozírné důsledky pro ekonomickou stabilitu země, ohrožuje přípravu rozpočtu pro příští rok
a čerpání prostředků z evropských fondů nyní i v budoucím období.

Hejtmani s plnou odpovědností prohlašují, že představitelé krajů jsou schopni zajistit stabilní výkon veřejné správy ve svých regionech. Skutečnost, že současná vládní krize kraje v politické rovině bezprostředně nezasáhla, je toho důkazem.

Hejtmani krajů varují aktéry současné vládní agonie před devastujícími účinky prodlužované krize na obraz politiků v očích veřejnosti a degradaci politické scény na všech úrovních veřejné správy.

 

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský dále ještě toto prohlášení doplnil. „Za dveřmi je sestavování státního rozpočtu (od května) a kraje nemají ponětí, kdo bude pro ně partnerem pro vyjednávání na jednotlivých ministerstvech. Totéž platí také pro přísun evropských peněz do regionů, konkrétně pro následující plánovací období 2007- 2013, které je pro nás daleko důležitější než to současné, protože můžeme dostat několikanásobně více peněz než v této etapě, která skončí 2006.“ Hejtmani mají podle něj za sebou velmi náročná vyjednávání v Bruselu a současné bezvládí by mohlo pro všechny kraje znamenat, že se přísun evropských peněz zbrzdí nebo výrazně sníží.

 

Rada AKČR na svém 3. zasedání projednala přípravu samostatných regionálních operačních programů (ROP), protože ne vždy se v rámci SROPu daří zachovat priority jednotlivých krajů. Rada AKČR deklarovala nutnost zařadit každý jednotlivý kraj jako samostatnou jednotku NUTS II (dnes tomu tak není, některé kraje jsou v regionální jednotce společně).

 

Rada AKČR se bude snažit po linii krajů vyzvat města a obce, aby definovaly své majetkové požadavky na Správu dopravní železniční cesty na převody nemovitého majetku. „Tyto převody už řadu let váznou a města a obce stále o ně znovu a znovu žádají. Správa dopravní železniční cesty s nimi zatím nebyla schopna efektivně komunikovat. My budeme následně vyvíjet silný tlak na stát, aby chátrající a zdevastovaný majetek byl dán k užitku obcím“, řekl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

 

Rada AKČR také přijala nové logo Asociace krajů ČR:

 

 

Kontakt:         

PhDr. Jiří Mašek, ředitel Kanceláře Asociace krajů, tel.: 257 280 122

Šárka Swiderová, tisková mluvčí Moravskoslezského kraje, tel.: 724 239 305