Hlasujte v soutěži GISOHÁR pro Plzeňský kraj

obrazek
26. dubna 2004 15:15, aktualizováno 14:15, Mgr. Jana Filípková
  

Plzeňský kraj se účastní prostřednictvím přihlášky podané Regionální rozvojovou agenturou PK o.p.s, soutěže o nejlepší mapovou prezentaci GISOHÁR.

Soutěž již třetím rokem vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí České republiky. V minulých letech se mohly zúčastnit pouze resortní organizace MŽP ČR. Letošní ročník je určen každému, kdo vytváří mapové prezentace zaměřené na oblast životního prostředí. Tématem letošního ročníku soutěže je „Životní prostředí na úrovni evropské, národní, regionální a lokální“. Mapové výstupy bylo možné přihlásit nejpozději do 15. dubna 2004 do tří soutěžních kategorií – profesionál (zaměstnanec v oblasti životního prostředí, který má GIS v popisu práce), amatér (nemá GIS v popisu práce) a student (studující v oboru zaměřeném na životní prostředí).

Za Plzeňský kraj byla do soutěže přihlášena do kategorie „profesionál“ jedna z mapových příloh Plánu péče o navrhovanou Chráněnou krajinou oblast Český les dílčí část Turistika a rekreace[1] (zpracovatel RRA PK).

V této chvíli na webových stránkách soutěže www.flash4.cz/gisohar/mapy.asp probíhá veřejné hlasování, kde každý může ohodnotit všech 26 soutěžících map body 5, 10 nebo 20, ale pouze jednou! Hlasovací lístky budou v závěru soutěže slosovány o věcné ceny.

 

 

 

 



[1] Návrhový výkres vznikl v rámci zpracování Plánu péče o navrhovanou Chráněnou krajinnou oblast Český les, dílčí části Turistika a rekreace. Problematice cestovního ruchu bylo v rámci přípravy vyhlášení CHKO Český les zvláštní pozornost, neboť se předpokládá, že tento typ lidských a ekonomických aktivit představuje na jedné straně jednu z mála možností stabilizace resp. rozvoje území Českého lesa, ale zároveň i potenciální ohrožení přírodních a kulturních hodnot území.

Hlavním cílem zpracování dílčí části Turistika a rekreace tedy bylo stanovení optimálního vztahu mezi rozvojem cestovního ruchu a zájmy ochrany přírody v budoucí CHKO Český les. Žádoucí rozvoj cestovního ruchu spočívá ve vhodném způsobu rozvoje turistiky a rekreace šetrné k přírodě zaměřeném na poznávání přírodních a krajinných krás, ekologickou výchovu veřejnosti, ve vytváření nových pracovních příležitostí pro místní obyvatele spojené s ekologickou osvětou a v zajišťování trvalých podmínek zejména pro pěší a cyklistickou prostupnost krajiny.

Návrhový výkres 1. shrnuje hlavní předpoklady rozvoje cestovního ruchu v území: - přírodní a krajinářské hodnoty, - kulturně historické atraktivity, - materiálně technickou základnu pro cestovní ruch (ubytovací a stravovací kapacity, turistické trasy pěší, cyklistické i lyžařské, sportovní zázemí a další atraktivity),

2. obsahuje územní průmět některých navrhovaných rozvojových aktivit v cestovním ruchu: - doplnění sítě cyklotras, - území vhodná pro rozvoj pěších turistických tras, - území mimořádně vhodná pro agroturistiku, - doplnění sítě turistických informačních center, parkovišť, rozhleden a míst dalekého rozhledu. Zvolený přístup umožnil v dostatečném předstihu řešit možné střety rozvoje cestovního ruchu se zájmy ochrany přírody.