Hojsova stráž a Kolinec se pyšní novými komunikacemi

obrazek
16. listopadu 2010 10:00, aktualizováno 09:00,


Rekonstrukce komunikace v průtahu obcí Hojsova Stráž za 28 milionů korun byla dokončena. Práce prováděla od srpna letošního roku firma Silnice Klatovy a.s. Investorem stavby byl Plzeňský kraj prostřednictvím Správy a údržby silnic Klatovy a město Železná Ruda. Plzeňský kraj na akci ze svého rozpočtu uvolnil 23 milionů korun a 5 milionů korun město Železná Ruda. Plzeňský kraj hradil rekonstrukci komunikace včetně odvodnění, autobusové zálivy a dopravní značení a město Železná Ruda financovalo výstavbu chodníků a parkovacích stání, úpravu autobusových zastávek a rekonstrukci veřejného osvětlení. Délka úpravy činí 691 metrů.
Stávající živičný povrch komunikace byl ve velmi špatném stavu s častými výtluky a nerovnostmi zpravidla po rýhách uložených inženýrských sítí, chodníky byly s ohledem na platné normy nevyhovující a odvodnění komunikace bylo zajištěno otevřenými příkopy.  Účelem stavby proto byla optimalizace šířkového uspořádání silnice II/190 v průtahu obcí, vyřešení pohybu pěších výstavbou chodníků, úprava autobusových zastávek a řešení odvodnění komunikace do uličních vpustí zaústěných do nového kanalizačního řadu. Při vjezdu do obce byla zřízena vjezdová brána v místě, kde v minulosti dva vzrostlé stromy znemožňovali bezpečné míjení vozidel. Všemi těmito úpravami došlo ke zvýšení bezpečnosti pohybu pěších a výraznému snížení a dodržování průjezdních rychlostí v obci. 
Projektantem stavby byla projekční kancelář MACÁN PROJEKCE DS s.r.o.

 

II/187 Kolinec – Hrádek, oprava povrchu

Nová silnice také slouží lidem v úseku od obce Kolinec po obec Hrádek u Sušice. Práce na silnici II/187 v celkové délce 5.662 metrů provedla firma z klatovského regionu Silnice Klatovy a.s., v termínu od července do září 2010. Investorem stavby byl Plzeňský kraj prostřednictvím Správy a údržby silnic Klatovy. Celkové náklady stavby přišly Plzeňský kraj na 27,9 mil. Kč .
Stávající živičný povrch komunikace byl ve velmi špatném stavu s častými výtluky, podélnými a příčnými trhlinami v krytu a nevyhovujícím odvodněním, proto bylo rozhodnuto o opravě vozovky.
Začátek úpravy je situován na konci obce Kolinec ve směru na Sušici, konec úpravy před začátkem obce Hrádek u Sušice.
V rámci opravy bylo dále řešeno zajištění odvodnění komunikace a úprava autobusových zastávek a rozjezdů křižovatek. Projektantem stavby byla společnost Libor Boula projektová a inženýrská kancelář – dopravní stavby.

Slavnostního otevření obou staveb se zúčastnil náměstek Jaroslav Bauer a ředitel SÚS Plzeňského kraje Stanislav Liška.

 

slavnostní otevření stavby

stříhání pásky