Instalace informačních tabulí

23. února 2004 11:40, aktualizováno 10:40, Mgr. Jana Filípková
 

   

 

Krajský úřad Plzeňského kraje převzal od 1. 1. 2003 do své působnosti  péči o 134 maloplošných zvláště chráněných území v kategorii přírodní rezervace a přírodní památka[1] v Plzeňském kraji, mimo území národního parku Šumava a chráněných krajinných oblastí Šumava, Křivoklátsko a Slavkovský les. Tato území představují nejcennější přírodovědně hodnotné lokality v kraji.

Péči o přírodní rezervace a památky zajišťuje Odbor životního prostředí KÚPK, který kromě administrativně právní agendy zajišťuje zpracování odborných podkladů, inventarizačních průzkumů, zpracování a projednání plánů péče, realizaci značení hranic a praktických zásahů v terénu uskutečňovaných na základě platných plánů péče.

V rámci této péče přistoupil Krajský úřad i k vybavení chráněných území informačními tabulemi na dřevěných stojanech umístěných na přístupových cestách. Tyto tabule, chráněné dřevěnou stříškou, přinášejí podrobné údaje a podávají návštěvníkům informaci o předmětu ochrany a seznamují je s hodnotami a významem chráněného území. Texty jsou doplněny mapkou vymezující konkrétní chráněné území a barevnými fotografiemi.

Během roku 2003 bylo vytvořeno19 tabulí pro 18 chráněných území. Konkrétně se jedná o přírodní památky Doubí (PM) , Čertova kazatelna (PM) Hromnické jezírko (PS), Kařezské rybníky (RO), Kopeckého pramen (PM), Krasíkov (TC), Pod Smutným koutem (PJ), Salka (DO), Valcha (TC), V Houlištích (PJ), U báby - U lomu (PS) a přírodní rezervace Jezvinec (DO),  Kozelka (PS),  Netřeb (DO), Pavlovická stráň (TC), Postřekovské rybníky (DO), Přimda (TC) a  Žďár (RO).

I v letošním roce pracovníci Odboru životního prostředí KÚPK vytipují další vhodné lokality pro instalaci obdobného počtu tabulí na území Plzeňského kraje.

Informování široké veřejnosti o předmětu ochrany, jeho hodnotách a významu je nepochybně v zájmu ochrany přírody a krajiny. Zároveň prezentace chráněných částí přírody je v souladu i se schváleným Programem rozvoje Plzeňského kraje v oblasti ochrany životního prostředí a  věříme, že přispěje k provádění a prohloubení ekologické výchovy a vzdělávání.

Bližší informace týkající se péče o přírodní rezervace a památky, kterou zajišťuje Odbor životního prostředí KÚPK, naleznete na webových stránkách Plzeňského kraje http://www.plzensky-kraj.cz/article.asp?itm=2271.

 

 Informační tabule umístěná v přírodní rezervaci Žďár (býv. okres Rokycany) 

 

Informační tabule umístěná v přírodní rezervaci Žďár (býv. okres Rokycany)

 



[1]           Přírodní rezervace je menší území soustředěných přírodních hodnot se zastoupením ekosystémů typických a významných pro příslušnou geografickou oblast.

Přírodní památka je přírodní útvar menší rozlohy, zejména geologický a geomorfologický útvar, naleziště vzácných nerostů nebo ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s regionálním ekologickým, vědeckým či estetickým významem.