Internet v knihovnách zdarma

28. června 2007 17:00, aktualizováno 16:00,
 

Projekt Internetizace knihoven Plzeňského kraje byl zahájen v roce 2005 a měl dva hlavní cíle. Vedle vytvoření místa veřejného internetu a vybavení knihoven počítačem s připojením k internetu bylo také cílem vybudování informačního obsahu, který umožní občanům získat prostřednictvím internetu maximální množství informací o Plzeňském kraji. „Celý projekt považuje Plzeňský kraj za úspěšný a přínosný. Díky němu místní občané i turisté získali bezplatný přístup k internetu a knihovny nové počítačové vybavení,“ zhodnotil projekt radní kraje pro oblast kultury a památkové péče Martin Baxa.

Projekt stál celkem 15 miliónů korun. Financování bylo zajištěno ze 75% z Evropských fondů, konkrétně ze Společného regionálního operačního programu, 15% se podílel Plzeňský kraj a zbylá částka (10%) byla poskytnuta ze státního rozpočtu.

Plzeňský kraj postupně oslovil všechny knihovny v Plzeňském kraji, kterých je více jak pět set. Ne všechny knihovny projevily zájem a z těch, které se do projektu chtěly zapojit, se s ohledem na výši vyčleněných finančních prostředků nepodařilo uspokojit zhruba 14 knihoven.    

Samotnou realizaci projektu provázelo množství problémů, např. nebylo vůbec jednoduché zajistit ve všech knihovnách tzv. vysokorychlostní připojení (vyšší než 256 Kbps), což zapříčinilo především časové zdržení celého projektu. „Přesto se všechny nečekané problémy podařilo překonat a projekt úspěšně dokončit. Poděkování patří všem, kdo se na projektu podíleli,“ dodal radní Martin Baxa.

Knihovny zapojené do projektu jsou označeny touto směrovkou:

 

                                                

 

Veškeré informace k projektu včetně seznamu knihoven najdete na portálu Plzeňského kraje v sekci Plzeňský kraj – Informace pro obce – Projekt SROP-Internetizace knihoven PK - http://www.plzensky-kraj.cz/article.asp?sec=845