Interní audit i soudní znalec potvrdili porušení zákona

obrazek
14. června 2010 15:15, aktualizováno 14:15,

 


Zhruba 600 milionů korun objevili radní Plzeňského kraje na běžném účtu kraje poté, co se připravovali na získání úvěru. Na základě toho byl zadán interní audit, který byl proveden na Krajském úřadu Plzeňského kraje.
Zastupitelstvo Plzeňského kraje bylo s jeho nálezy seznámeno na svém 14. zasedání 10.6.2010. Audit prokázal porušení zákona v tom smyslu, že přebytky hospodaření v letech 2001-2008 nebyly v plné míře zapojovány do rozpočtů, popřípadě do peněžního fondu. Auditem bylo dále zjištěno, že v závěrečných účtech Plzeňského kraje nebyly vykazovány správné výše přebytků hospodaření a v důsledku toho Plzeňskému kraji a jeho orgánům nebyly poskytovány relevantní informace důležité pro rozhodování v oblasti hospodaření a rozvoje kraje. Ani veřejnost tak neměla úplné informace, které jí ze zákona náleží. V závěrečných účtech byly vykazovány (přiznávány) nižší přebytky hospodaření, a to o stamiliony korun.
Fakt, že byl porušen zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, nezávisle potvrdili interní audit a soudní znalec. Byla přijata opatření, která zpřehlední hospodaření kraje.