Jubilejní ročník soutěže o nejlepší webové stránky

obrazek
07. března 2008 15:41, aktualizováno 14:41, Mgr. Jana Filípková
 

  

 

V letošním roce se uskuteční již 10. ročník soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí České republiky „Zlatý erb“[1]. Cílem soutěže je podpořit modernizaci místních samospráv prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných s využitím internetu a ostatních elektronických médií.

Soutěž je již tradičně organizována v krajských a v navazujícím celostátním kole, kde města, obce a regiony soutěží ve třech kategoriích:

-        nejlepší webové stránky města (včetně magistrátů, městských částí a obvodů. V Hl. m. Praze webové stránky městských částí pověřených výkonem státní správy, tj. Praha 1 - 22)

-        nejlepší webové stránky obce (v hl. m. Praze webové stránky ostatních městských částí)

-        nejlepší elektronická služba

 

Města, obce a regiony mohou i letos soutěžit se svými turistickými webovými prezentacemi o zvláštní cenu ministra pro místní rozvoj soutěže Zlatý erb. Opět se budou vyhlašovat i další tradiční zvláštní ceny za bezbariérový přístup, cena veřejnosti a zvláštní cena pro web kraje.

Ceny vítězům krajského kola soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí Plzeňského kraje budou za účasti hejtmana kraje MUDr. Petra Zimmermanna předány na slavnostní ceremoniálu ve středu 12. března ve 14.00 hodin v Jednacím sále Zastupitelstva PK v 1. patře budovy KÚPK v Plzni.

Mezi finalisty krajského kola se umístily následující obce (jsou uvedeny abecedně bez pořadí a bez rozlišení kategorií):

Domažlice

Hradiště

Kasejovice

Manětín

Nečtiny

Rokycany

Řenče

Slatina

Vochov

Vítězové jednotlivých kategorií krajského kola postoupí do celostátního kola, které bude vyhodnoceno v pondělí 7. dubna 2008 v Hradci Králové.

 

Počty soutěžících každým rokem rostou. Do letošního ročníku se přihlásilo ze všech krajů rekordních 592 soutěžních webů služeb a turistických prezentací.

Novinkou ročníku 2008 je zejména objektivizace kritéria hodnocení povinně zveřejňovaných informací na krajské úrovni v podobě tzv. zkráceného testu. V celostátním kole je kritérium hodnoceno speciální metodikou sdružením Otevřená společnost, o. p. s. Novinkou je také spolupráce se soutěží Junior erb.

Zlatý erb se prokázal jako účinný nástroj zvyšování kvality webů našich měst a obcí. 

 

 

Další informace naleznete na webových stránkách soutěže http://zlatyerb.obce.cz.



[1]          Soutěž je pořádána ve spolupráci se sdružením Český zavináč, Svazem měst a obcí ČR, portálem Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen - měsíc Internetu.

Osobní záštitu nad celou soutěží převzal náměstek ministra vnitra Mgr. Zdeněk Zajíček. Nad cenou o nejlepší elektronickou službu převzal osobní záštitu prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Ing. František Dohnal. Krajská kola vyhlašují kraje ČR.

Soutěž byla v roce 2002 oceněna jako finalista světové prestižní ceny Stockholm Challenge Award a již tradičně poutá pozornost našich měst, obcí a veřejnosti.