Kampaň Žijeme Londýnem přijíždí navnadit veřejnost do Plzně

obrazek
21. září 2011 14:48, aktualizováno 13:48,

Zahájení výstavy fotografií našich olympioniků na náměstí Republiky v Plzni navštívil také radní Plzeňského kraje pro oblast socicální věci Miroslav Brabec. Na osmi čtyřstranných panelech  je na náměstí k vidění  27 velkoformátových fotografií našich slavných olympioniků přičemž každou fotografií doplňuje audio video záznam s příběhem konkrétního sportovce.
Fotografie začínají rokem 1912, kdy byli naši sportovci na zahájení OH ve Stockholmu tedy jde o hry přesně 100 let před OH v Londýně. Tehdy naši olympionici vůbec poprvé pochodovali pod vlastní českou vlajkou. Výstava končí OH ve Vancouveru, kde nese naši vlajku Jaromír Jágr.
Na jednotlivých panelech o velikosti 1krát3 metry uvidíte Františka Jandu Suka, vůbec prvního Čecha, který se umístil na olympijských stupních vítězu, když získal stříbro v hodu diskem v roce 1900. Další vzácné snímky ukazují Emila Zátopka, Danu Zátopkovou či Věru Čáslavskou. Chybět nebudou ale špičky z Plzeňského kraje jako Kateřina Emmons z her v Pekingu 2008 nebo Martin Straka a Jaroslav Špaček s fotem z Nagana 1998.
Většina fotek je až od roku 1992, před tím byly fotografie sporadicky. Panely s fotografiemi  můžete prohlížet na náměstí  Republiky v Plzni do pondělka 26. září.

radní M.Brabec při zahájení vernisáže výstavy vyjádřil podporu Plzeňského kraje

všem sportovním odvětvím

J.Kůrka,K.Neumannová,M.Brabec,I.Hlaváčková,V.Jarý a

a sportovní komentátor P.Svěcený