Kasejovice vesnicí Plzeňského kraje roku 2006

18. srpna 2006 08:57, aktualizováno 07:57,

Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na vývoji a rozvoj obce, ve které žijí, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a poukázat na význam venkova z celospolečenského pohledu.

Této soutěže se mohou účastnit všechny obce nebo jejich sídla vesnického charakteru, které mají zpracován vlastní Program obnovy vesnice a podají přihlášku do soutěže s dokumentací svých výsledků. Vítězové krajských kol postupují do kola celostátního.

 

Nad soutěží převzal záštitu hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann. Plzeňský kraj soutěž podpořil i finančně částkou 180 tisíc kotun. Tyto finanční prostředky byly mimo jiné využity jako finanční ocenění vítězných obcí. Při hodnocení jednotlivých obcí porota přihlížela nejen ke vzhledu obce, ale hlavně k péči a snaze radnice i občanů o zlepšení života.

 

Vítězná obec Kasejovice má více jak 1300 obyvatel a leží zhruba 40 kilometrů od Plzně směrem na jihočeský Písek. Obec má bohatou historii a množství památek, jako je například židovská synagoga a hřbitov či renesanční radnice. Velké investice do infrastruktury v nedávné minulosti výrazně zlepšily kvalitu života v obci (kanalizace, plynofikace, rekonstrukce náměstí, chodníků a další). Kasejovice jsou také centrem kulturně-společenského života, je zde muzeum, kino, fungují zde různé spolky, pořádají se kulturní akce apod. Dále je možné využít velký sportovní areál pro 11 druhů sportu. Vše o Kasejovicích se dozvíte i na webových stránkách obce www.kasejovice.cz.

 

V minulém roce titul Vesnice roku Plzeňského kraje získaly Kladruby na Tachovsku.

 

 

VÝSLEDKY KRAJSKÉHO KOLA 2006:

 

Kasejovice (okr. Plzeň-jih)       Vesnice Plzeňského kraje roku 2006

 

Černíkov (okr. Domažlice)         Cena hejtmana Plzeňského kraje                           

 

Rozvadov (okr. Tachov)           Cena Rady Plzeňského kraje                        

 

Modrá stuha                   Kozojedy (Plzeň-sever)    

(péče o spolkový život)

Zelená stuha                   Němčovice (Rokycansko)

(péče o zeleň a životní prostředí)

Bílá stuha                        Kostelec (Tachovsko)       

(péče o mládež)

 

 

Hejtman Petr Zimemrmann předal ocenění a titul Vesnice roku 2006 v Plzeňském kraji

Marii Čápové, starostce obce Kasejovice.