Kinetický dvorek v Muzeu loutek

obrazek
28. července 2011 09:06, aktualizováno 08:06, Mgr. René Zeithaml

Ve čtvrtek 28.7.2011 byl v Muzeu loutek otevřen Kinetický dvorek. O co jde?
Na veřejně přístupném místě v historickém centru Plzně vzniklo místo, po jehož objevení se návštěvník bude cítit jako v Alence v říši divů. Nejen, že dvorek muzea má charisma už sám o sobě, ale výsledkem sympozia je osazení dvorku sochami a objekty, jejichž části lze rozpohybovat a poznávat nejen zrakem, ale i hmatem.

Zadání sympozia bylo jednoduché – exteriérové volné plastiky, které budou uměleckým vyjádřením jednotlivých umělců inspirovaných loutkou a loutkářstvím, a které zároveň budou „komunikovat“ s dětmi a umožní jim se na vlastní smysly seznámit s uměleckými díly.
Vybraní umělci – jmenovitě Elen Kudrová, Eliška Majerová, Lucie Nepasická, Vladimír Sosna a Jiří Špinka – se inspirovali muzeem a vytvořili díla, jejichž společným znakem je pohyb. Každý z objektů lze rozhýbat, dotýkat se jich není tedy zakázáno, ale naopak doporučeno!  

Projekt vznikl za podpory Plzeňského kraje a Magistrátu města Plzně a má ambici stát se novým turistickým cílem Plzně a novou formou výtvarného počinu v historickém centru Plzně. Objekty budou na dvorku přesně rok do 27.7.2012. Vstup je zdarma.