Kolem (nejen) krajem

obrazek
02. července 2008 13:14, aktualizováno 12:14, Mgr. Jana Filípková
 

 

V pondělí 30. června se v prostorách Parkhotelu v Plzni uskutečnila cyklokonference s vypovídajícím názvem „Kolem (nejen) krajem  - jak dál“, která byla financována z prostředků Evropské unie z fondu ERDF v rámci přeshraniční spolupráce mezi Plzeňským krajem, Horním Falckem a Dolním Bavorskem. Celé setkání provázela a jednotlivé tematické bloky moderovala náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti cestovního ruchu, marketingu a neziskových organizací Mgr. Olga Kalčíková.

„Nejdůležitějším cílem konference bylo popsat současný stav přípravy tak, aby všichni věděli, v jakém stádiu se v současnosti nachází cyklodoprava v Plzeňském kraji a kam se dále bude ubírat“, doplnila Mgr. Olga Kalčíková.

 

Mgr. Olga Kalčíková na cyklokonferenci

                        Mgr. Olga Kalčíková na konferenci

 

Přivítání desítek účastníků z celé České republiky i ze sousedního Svobodného státu Bavorska se ujal radní Plzeňského kraje pro oblasti regionálního rozvoje a zemědělství Ing. Jiří Kalista, který si hned na počátku položil otázky „zda cykloturistika se provozuje lépe na zpevněných asfaltových cestách nebo na lesních stezkách“ či „zda cykloznačení v Plzeňském kraji je dostatečné“, zmínil problematiku financování a přislíbil za Plzeňský kraj, že kraj je nakloněn předložené projekty podpořit a dlouhodobě podporovat.

V úvodním bloku „Infrastruktura a služby pro cyklisty“ bylo jednotlivými přednášejícími zdůrazněno, proč se investice do rozvoje cyklostezek a cyklotras vyplatí, přestože cesta přes stavební povolení, posouzení vlivu na životní prostředí apod. je poměrně složitá. Bylo upozorněno na význam parkovací infrastruktury a celkové cyklistické kultury. Přítomní byli seznámeni se systémem „Bike and Ride“, s původem horského kola a se skutečností, že cyklistika je nejvíce provozovaný sport v Česku.

Velkému zájmu účastníků se těšil i příspěvek vysvětlující oblast terénních rekreačních cyklostezek, tzv. singltreků. Nadace Partnerství v rámci programu Greeways vysvětlila podmínky certifikace – kdo jí může získat, jakou roli hraje v prezentaci a že certifikované objekty, ať již se jedná o ubytovací zařízení, stravovací objekty, kempy, chatové osady, turistické cíle apod, mohou nejen cykloturisté nalézt v cyklistických mapách společnosti Shocart vyznačené zeleným bodem nebo zveřejněné na serveru www.cyklistevitani.cz.

Všichni přítomní se shodli, že cykloturistika není jen o cyklostezkách, cyklotrasách a značení, ale že důležitou roli hrají i poskytované doprovodné služby, které by měly být označené přímo na trase – cyklostojany pro parkování kol, úschovny kol, informační tabule s mapou, pítka, tabule a směrovky k místním službám a zajímavostem apod. Zájemcům nejen o konkrétní požadavky pro konstrukční řešení cyklostojanů byly doporučeny webové stránky serveru www.plzenskonakole.cz. První blok přednášek byl zakončen představením technické a první pomoci, která funguje pro cyklisty v oblasti Národního parku Podyjí a na přilehlých cyklostezkách od května roku 2003.

 

Poděkování Mgr. Olgy Kalčíkové Ing. Radmile Žákové "Cykloradce"

Poděkování Mgr. Olgy Kalčíkové Ing. Radmile Žákové "Cykloradce"

 

Navazující blok s názvem „Dálkové trasy“ byl věnován jejich značení a marketingu v České republice i v zahraničí, vysvětlení pojmu „dálkové cyklokoridory“, seznámení  s Panevropskou cyklotrasou, a to jak z pohledu na českou část očima německého dálkového cykloturisty či očima zkušeného českého cyklocestovatele, který vzdálenost přes 1 600 km z Prahy do Paříže ujel za 15 dní.

Odpolední část jednodenní konference byla věnována „Mezinárodním a nadregionálním trasám“, a to nejenom těm, které vedou přes Plzeňský kraj, ale byly předány i zkušenosti s budováním tras v jiných krajích.

 

Pohled do sálu

                                    Pohled do sálu

 

Jednotlivé příspěvky odprezentované na pondělní cyklokonferenci naleznete na webových stránkách www.plzensky-kraj.cz pod „Cestovním ruchem“.