Koncert duchovní hudby

obrazek
10. března 2008 17:17, aktualizováno 16:17, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Při příležitosti 100 let od úmrtí největšího mecenáše 20. století Josefa Hlávky[1] pořádá v úterý 11. března od 19.30 hodin Plzeňský kraj a Nadace NADÁNÍ Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových koncert duchovní hudby pod záštitou Ing. Vladislava Vilímce, poslance Parlamentu ČR a náměstka hejtmana PK, a Mgr. Martina Baxy, radního pro oblast kultury a památkové péče Plzeňského kraje v rámci Jubilejního roku Josefa Hlávky (světové kulturní výročí UNESCO a patronace prezidenta ČR a České komise pro UNESCO).

V Chrámu sv. Bartoloměje v Plzni tak v úterý podvečer zazní tóny Mše D dur „Lužanská“ op. 86 od Antonína Dvořáka v provedení vídeňského sboru Schola Cantorum, Plzeňské filharmonie a sólistů Jana Frause, Jany Puterové, Jaromíra Bíny a Anny Marie Štěpánkové pod vedením dirigenta Marka Vorlíčka.

Vstupné je dobrovolné.



[1] Josef Hlávka se narodil v Přešticích jako druhorozený syn nemajetného úředníka rakouského mocnářství a Anny Hlávkové, rozené Stachové. Po studiích, které absolvoval na Akademii výtvarných umění ve Vídni se začal zajímat o architekturu a pomáhat jako zednický učen na stavbách a následně se z něj stal úspěšný stavitel. Josef Hlávka byl také jedním z prvních novodobých podnikatelů. Jeho podnikání bylo velmi úspěšné, takže v 60-tých letech koupil pro svou maminku zámek v Luženech.

Podnikání bylo ale také velmi vysilující, takže Hlávka ve svých 38 letech zkolaboval, ochrnul na obě nohy a odstěhoval se taktéž na zámek, který se svou druhou, hudebně velmi nadanou ženou Zdeňkou (mimo jiné rodinnou přítelkyní A. Dvořáka) přestavěl do současné podoby inspirované italskou neorenesancí. Antonín Dvořák pro novou zámeckou kapli zkomponoval pozoruhodné dílo známé jako Lužanská mše.

Mecenášský věhlas získal Hlávka svým dokonale promyšlených programem, zaměřeným především na kulturu a vzdělanost českého národa (Česká akademie věd a umění, stavby studentských kolejí a další). Čtyři roky před smrtí ustanovil bezdětný Hlávka jako svého univerzálního dědice Nadaci Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, která byla právnicky vytvořena tak precizně, že ji neohrozila ani totalita nacismu, ani komunismu a je to nejstarší nadace s nepřerušenou kontinuitou u nás.