Konference o přeshraniční spolupráci po třetí

14. listopadu 2003 10:49, aktualizováno 09:49,

 

Ve dnech 6. - 7. listopadu 2003 se v Plzni již potřetí konala Regionální konference přeshraniční spolupráce Plzeňského kraje a vládních krajů Horního Falcka a Dolního Bavorska. Záměrem konference bylo podpořit partnerství mezi regiony a pomoci realizaci návrhů a záměrů přesahujících rámec euregionů.

Toto dvoudenního setkání navázalo na výsledky předchozích jednání a shrnulo výsledky dosavadní přeshraniční spolupráce v jednotlivých oblastech pracovních skupin hospodářství, cestovní ruch, doprava, ochrana životního prostředí a přírody, zemědělství a komunální spolupráce za období od konání druhé konference.

Hlavním tématem letošní konference bylo téma Evropské unie. V souvislosti s blížícím se rozšířením Evropské unie na východ se prostor kolem bavorsko – českých hranic dostává z hraniční do centrální polohy a tím dochází k zásadní změně významu bližšího sblížení. Tato situace představuje výzvu a současně šanci. Cílem a úkolem je obstát v soutěži s ostatními evropskými regiony a posílit trendy srůstání a využít možnosti rozvoje území.

K tomuto tématu na konferenci vystoupil i vedoucí Evropské komise v ČR Ralf Dreyer, který hovořil o vývoji situace v Evropě po 1. 5. 2004. Na stejné téma vystoupil se svým příspěvkem i zástupce Ministerstva zahraničních věcí ČR pan Petr Blížkovský, ředitel odboru obchodní politiky a zemědělství.

 

Na závěr konference bylo slavnostně podepsáno „Prohlášení o záměru podpory přeshraničních informačních systémů“. Touto deklarací vyjádřila regionální kooperace svou ochotu úměrně podporovat rozvoj účinných internetových portálů založených na široké regionální bázi a na kooperačním partnerství trvale zakotveném v regionální síti. (Celé znění deklarace viz. příloha)

 

3. konference regionální spolupráce je již čtvrtou významnou akcí v rámci přeshraniční spolupráce, kterou v tomto roce Plzeňský kraj organizoval.

V dubnu proběhla Dopravní konference na téma priority v oblastech železniční, silniční a cyklistické dopravy, ze které vzešla Dopravní rezoluce, která byla předán a 2. 7. 2003 na ministerstvo dopravy.

V polovině září následovalo setkání komunálních politiků (přestavitelů obcí III. stupně, zemských radů a svobodných měst ) v Horšovském Týně. Cílem setkání bylo navázaní nových kontaktů vpo zániku okresů.

Hned dva dny na to se konalo setkání vedoucích pracovních skupin. Sešli se zástupci všech 6 pracovních skupin, shrnuli práci za uplynulý rok a představili nejvýznamnějších projektů pracovních skupin.

 

Konferenci moderovali střídavě náměstek hetjmana Plzeňského kraje Stanislav Rampas

a vedoucí pracovní skupiny pro rozšíření EU vlády Horního Falcka (uprostřed).

Vedle nich sedí koordinátoři přeshraniční spolupráce

Walter Czapka z vlády Dolního Bavorska (vlevo) a Joachim Merk z vlády Horního Falcka (vpravo) 

 

Vládní prezident Horního Falcka Wilhelm Weidinger společně

s hejtmanem Plzeňského kraje Petrem Zimmermannem.

 

PŘÍPITEK NA DALŠÍ SPOLUPRÁCI

Zleva: primátor města Plzně Jiří Šneberger, vládní prezident Horního Falcka Wilhelm Weidinger,

hejtman Plzeňského kraje  Petr Zimmermann a zástupce vlády Dolního Bavorska Walter Czapka.

 

PODPIS DEKLARACE

zleva:vládní prezident Horního Falcka Wilhelm Weidinger, hejtman Plzeňského kraje

 Petr Zimmermann a zástupce vlády Dolního Bavorska Walter Czapka.