Konference „Regionální spoluprací proti krizi"zhodnotila situaci v kraji

obrazek
25. září 2009 15:15, aktualizováno 14:15,

Pod záštitou hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové proběhla 24.9. 2009 krajská konference na téma „Regionální spoluprací proti krizi“ ve Vědecko technickém parku v Plzni.
      V úvodu hejtmanka zhodnotila vývoj nezaměstnanosti v Plzeňský kraji, zmapovala počet cizinců, kteří zde pracují a připomněla význam projektu integrace cizinců. V projektu úspěšně pokračuje město Plzeň. Při projektu funguje Kontaktní centrum pro cizince, ve kterém mohou získávat bezplatně poradenství v nejrůznějších oblastech, zejména sociální a právní a zároveň absolvovat jazykové kurzy češtiny. Hejtmanka také pohovořila o zdravotnictví. V této souvislosti seznámila přítomné s nadačním fondem Zdravotník, který bude korigovat organizační strukturu v kraji.
     Na konferenci dále vystoupila ředitelka Úřadu práce v Rokycanech Věra Strnadová se zprávou o činnosti „Rokycanské iniciativy – REGIONÁLNÍ SPOLUPRACÍ  PROTI KRIZI“. Představila plánované projekty a rozvíjející se spolupráce s firmami a průmyslovými subjekty.
    Se svými přednáškami nechyběli ani ředitel Úřadu práce v Plzni, ředitel firmy Kovohutě Rokycany , a.s. , předseda Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje a starosta obce Břasy. Svého zástupce tu mělo také Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
    Účastníci konference se shodli v nutnosti propojení obcí, podniků i škol. Výsledky společné práce konzultují zakládající členové iniciativy dle potřeby s dalšími nezapojenými subjekty, v první řadě s Plzeňským krajem a ministerstvy ČR. Iniciativa je otevřena všem regionálním subjektům. Je potřeba dosáhnout široké shody a podpořit z místní úrovně republiková i krajská opatření proti dopadům krize. Účastníci iniciativy mají zájem získané zkušenosti proměnit po odeznění krize v trvalý model spolupráce na rozvoji regionu.