Kraj oslavil vstup do EU s partnerskými regiony v Bavorsku

06. května 2004 10:48, aktualizováno 09:48,

1. května vstoupila Česká republika spolu s devíti státy východní Evropy do Evropské unie. Tento den má pro Evropu historický význam. Zvláštní měrou je významný pro oblasti východního Bavorska a západních Čech, které byly po dlouhé roky rozděleny nechtěnou hranicí.

 

A právě na hranici mezi Rozvadovem a bavorským Waidhausem se uskutečnila „oslava vstupu ČR do EU“, kterou pořádal Plzeňský kraj a jeho partnerské regiony v Německu Horní Falcko a Dolní Bavorsko společně s okresem Neustadt a.d. Waldnaab.

 

První částí oslav byl 30. 4. 2004 slavnostní akt v pozdním odpoledni u bývalých hraničních zátarasů v obci Rozvadov - Nové Domky. Při společném setkání na hranicích zasadili představitelé Plzeňského kraje a německých regionů lípu Evropy.

Druhá část se slavnostními projevy, hudbou a pohoštěním se konala večer v obci Waidhaus a o půlnoci byla zakončena slavnostním přípitkem na dobré sousedství ve sjednocené Evropě.

 

V Rozvadově proběhla oslava symbolicky na stejném místě, kde 23. prosince 1989 ministři zahraničí Československa a Německa Jiří Dienstbier a Hans-Dietrich Genscher společně přestřihli ostnaté dráty, které oba státy oddělovaly.

Pan Jiří Dientsbier přijal pozvání i na letošní oslavu vstupu ČR do EU. Pan Genscher se bohužel z důvodu zahraniční cesty oslav nezúčastnil.

 

Vedle hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermanna, prezidenta Horního Falcka Wilhema Weidingera a představitelů obou regionů se slavnostní akce zúčastnili i další významní hosté, např. vedoucí zastoupení Evropské komise v Mnichově pan Jochen Kubosch, zemský rada okresu Neustadt a.d. Waldnaab pan Simon Wittmann, starostové obcí Rozvadov a Waidhaus a další.

 

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann a prezident Horního Falcka Wilhelm Weidinger.

 

Oslav v Nových Domcích se zúčastnil i Jiří Dientsbier, bývalý ministr zahraničních ČSFR.

Na stejném místě v r. 1989 se svým německým kolegou přestřihával ostnaté dráty železné opony.

 

 

Hejtman kraje společně s vládním prezidentem Horního Falcka zasazují lípu Evropy.

 

Nechyběl ani zápis do pamětních knih obou regionů.

 

O příjemnou atmosféru se postarala mimo jiné i Ledecká dudácká muzika.

 

Hlavními koordinátory a také moderátory oslav byli vládní ředitele Horního Falcka

pan Oskar Haitzer a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Stanislav Rampas.

 

A závěr oslav ... půlnoční přípitek