Kraj podporuje záměr vzniku soukromého gymnázia ve Staňkově

15. února 2005 16:44, aktualizováno 15:44,

V úterý 15. února se sešla na mimořádném jednání Rada Plzeňského kraje, která projednávala žádost o zřízení soukromého gymnázia ve Staňkově jako součást Soukromé střední odborné školy BEAN, s.ro. 

 

Soukromá střední odborná škola BEAN s.r.o. (www.bean.cz), která ve Staňkově několik let funguje, požádala v lednu Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje o souhlas se zařazením nové součásti školy – gymnázia, a to s účinností od 1.9. 2005.

 

Radní kraje se shodli, že podpoří záměr zřízení gymnázia ve Staňkově pod názvem Soukromá střední odborná škola a Gymnázium BEAN, s.r.o. Plzeňský kraj nikdy v minulosti neomezoval rozvoj soukromého školství a dotyčný záměr není v rozporu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského kraje. A lze předpokládat, že zastupitelstvo kraje bude v nadcházejících letech podporovat další rozvoj školství v našem kraji včetně podpory rozvoje soukromého školství. Nelze ani opomenout skutečnost, že gymnaziální vzdělání v Plzeňském kraji se kapacitně nachází pod republikovým průměrem. Záměr zřízení gymnázia podporuje a vítá i město Staňkov.

 

O přijatém stanovisku kraje bude hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann písemně informovat ministryni školství. „O tom, zda nakonec bude gymnázium ve Staňkově zřízeno, rozhodne dle školského zákona právě ministerstvo školství. My tento záměr podporujeme,“ řekl po jednání rady hejtman Petr Zimmermann.

 

V současné době funguje v Plzeňském kraji 14 gymnázií, z nichž 6 se nachází na území města Plzně, další jsou v Domažlicích, Klatovech, Tachově, Rokycanech, Blovicích, Plasích, Stříbře a Sušici. Zřizovatelem dvanácti gymnázií je Plzeňský kraj, jedno gymnázium je soukromé a jedno církevní.

Seznam gymnázií, zřizovaných Plzeňským krajem