Kraj rozdělil 19,5 milionu na památkovou péči

24. dubna 2007 16:58, aktualizováno 15:58,

Dotační programy pro oblast památkové péče vyhlašuje kraj každoročně. Pro rok 2007 byly vyhlášeny dva programy - "Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje" a "Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území Plzeňského kraje". Kraj chce díky těmto dotacím efektivně přispívat k obnově kulturních památek, k zachování jejich kulturně historického charakteru a výpovědní hodnoty a podporovat obnovu a rehabilitaci staveb nebo jejich částí neprohlášených za kulturní památky na území památkových rezervací a zón a také staveb drobné architektury místního významu, které nejsou prohlášeny za kulturní památky a nenacházejí se na území památkové rezervace nebo zóny.

V programu „Zachování a obnova kulturních památek“ bude rozděleno téměř 15 mil. korun např. na stavební práce - oprava střech a krovů, oprava fasád, statické zajištění objektů, dále na restaurátorské práce a také na prezentační účely – vydání knih, publikací, průvodců, DVD či pořádání výstav.

Nově byla v tomto programu začleněna kategorie tzv. preferenčních objektů. Rada na základě doporučení komise vybrala dva objekty – kostel sv. Martina v Křivcích a zámek čp. 1 Týnec u Janovic. Vlastníci těchto objektů získají dotaci ve výši 750 tis. Kč. Mezi preferenční objekty budou zařazovány stavby na základě památkové hodnoty a významu, technického stavu a míry naléhavosti obnovy a zejména pak dle rozsahu stupně připravenosti projektů ve vztahu k jejich stávajícímu a předpokládanému využití.

V rámci druhého programu na obnovu historického stavebního fondu kraj poskytne 74 žadatelům přes 4,5 miliónu korun. Peníze budou opět využity převážně na stavební a restaurátorské práce.