Kraj se opět představí na veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2007

06. prosince 2006 17:14, aktualizováno 16:14,

Plzeňský kraj se stejně jako v minulých letech zúčastní počátkem ledna veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2007. Zcela nová expozice kraje pod heslem „Tady vznikl život, Zn. Plzeňský kraj“ zavede návštěvníky o více jak 300 miliónů let zpět na samý počátek vzniku života. Expozice Plzeňského kraje je pojata jako happeningová oslava narozenin našeho kraje, který vznikl právě před 310 milióny let. 

 

Rádi bychom atraktivní formou seznámili širokou veřejnost s vědním oborem paleontologie, jež má své kořeny právě na území Plzeňského kraje“, uvedla k tomu, proč si kraj pro veletrh vybral právě toto téma, náměstkyně hejtman Olga Kalčíková. „Obyvatelé tohoto regionu mohou být právem hrdí na to, že darovali světu základy této vědní disciplíny,“ dodala Olga Kalčíková. V posledních letech probíhají v Plzeňském kraji významné paleontologické výzkumy. Plzeňsko je dokonce jediným místem na světě, kde probíhají paleoekologické výzkumy pravěkých rostlin, zachovaných na místě svého původního růstu. Unikátem jsou zachovalé stromovité typy rostlin a jejich velké části, které se zde objevují. V době prvohor vulkanický popel pohřbil rostliny i živočichy, které zde vegetovali a žili, a vytvořil tak světový unikát – 310 miliónů let staré „Pompeje“.

 

Základem expozice jsou prvky použité na výstavě Pravěk, která byla k vidění v Západočeském muzeu v Plzni letos v létě. Výstava ukáže nejvěrohodnější rekonstrukci 310 miliónů let starého pralesa. Expozici budou tvořit modely rostlin a živočichů, kteří obývaly karbonská uhlonosná rašeliniště před 310 milióny lety, které budou sestaveny tak, aby návštěvníkovi navozovaly pocit, že právě vešel do karbonského pralesa. Ti, kteří ke stánku kraje zavítají, budou  moci vidět jedinečné modely prvohorního dinosaura Edaphosaurus. Příchozí také například uvidí polohu Plzeňského kraje v rámci rozložení kontinentů na Zemi v období karbonu, a to formou velkorozměrového glóbu.

 

Návštěvníky jistě zaujmou i barevné rekonstrukce malíře Jiřího Svobody, které si nic nezadají s kresbami Zdeňka Buriana. Jedinečnost výstavy podtrhne trojrozměrný animační film, který realisticky představí krajinu v prvohorách a poslední okamžiky před přírodní katastrofou, která pohřbila celý prales na dlouhé milióny let.

 

Součástí výstavy bude velké množství doprovodných akcí. „Nemohu prozradit vše, co na návštěvníky našeho stánku na Regiontouru čeká. Určitě se ale mohou těšit na pochoutky z "dinosauří" kuchyně, které budou moci zapít mokem z vyhlášeného plzeňského pramene. Všichni přeci víme, že kdyby dinosauři pili ´Prazdroj´, nevymřeli by,“ poodhalila z připraveného programu náměstkyně Olga Kalčíková.

 

Letošní ročník veletrhů cestovního ruchu GO a REGIONTOUR se na brněnském výstavišti uskuteční ve dnech 11. – 14. ledna 2007. První dva dny jsou určeny odborné veřejnosti a o víkendu 13.-14.1. 2007 bude výstaviště přístupné široké veřejnosti.

 

Náměstkyne hejtmana Olga kalčíková si prohlíží

návrh stánku Plzeňského kraje na Regiontour 2007

(návrh viz. obrázek dole)