Kraj souhlasí s umístěním protiraketové obranné stanice - 23. ledna 200

24. ledna 2007 07:59, aktualizováno 06:59,

 

 

Kraj souhlasí s umístěním protiraketové obranné stanice

na území České republiky

23. 1. 2007

 

 

Při včerejším telefonickém rozhovoru informoval velvyslanec Spojených států amerických Richard Graber hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermanna o záměru umístění americké protiraketové obranné stanice na území naší republiky v oblasti vojenského území Brdy. Protiraketové zařízení by se nacházelo na území Středočeského kraje v těsné blízkosti hranic s Plzeňským krajem. Stejnou informaci kraj získal i od Ministerstva zahraničních věci ČR.

 

Plzeňský  kraj souhlasí s umístěním americké protiraketové obranné stanice v České republice. Shodli se na tom radní kraje na svém úterním zasedání. „Jsme přesvědčeni, že toto zařízení přispěje k vlastní bezpečnosti našeho státu i k bezpečnosti v rámci celé euroamerické aliance“, odůvodnil postoj kraje hejtman Petr Zimmermann.

 

Ve středu se uskuteční schůzka hejtmana s prvním náměstkem ministra zahraničních věcí Tomášem Pojarem, kde bude diskutována tato otázka s cílem zajistit koordinaci debaty na toto téma se zástupci dotčených obcí a krajů. V dohledné době by se pak mělo uskutečnit setkání právě zmíněných zástupců státu a samosprávy s americkým velvyslancem. Žádné konečné rozhodnutí o umístění tohoto zařízení na našem území nebylo učiněno.