Kraj usiluje o zrušení dražby plánské nemocnice

26. května 2006 16:01, aktualizováno 15:01,
 

26.května 2006 - Plzeňský kraj dnes podal ke Krajskému soudu v Plzni předběžné opatření na zákaz dispozice s majetkem zahrnutým do konkurzu Nemocnice Planá, a  to s ohledem na přijatý zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení. Jedná se již o druhý návrh o předběžné opatření, který kraj v souvislosti s dražbou plánské nemocnice podal.

 

Přijatý zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení neumožňuje převody majetku těch nemocnic, které jsou uvedeny na seznamu v příloze tohoto zákona. To se týká i uzavřené plánské nemocnice, která je v seznamu zapsána, byť mnohá fungující zdravotnická zařízení v seznamu chybí.

 

První návrh na předběžné opatření na zákaz dispozice s majetkem plánské nemocnice podal kraj již v úterý 23. 5. 2006. Tentokrát se kraj ohradil vůči postupu správce konkurzní podstaty, neboť nebyl vyzván k  vyplacení hodnoty pohledávky zajišťované majetkem Plzeňského kraje. O konání dražby Nemocnice Planá byl Plzeňský kraj pouze informován doručením dražební vyhlášky dne 26.4. 2006.

 

Ustanovení dražby na den 1. června konkurzním správcem považuje Plzeňský kraj, i s ohledem na konání voleb, za velmi nestandardní.

 

Na Plzeňský kraj byla plánská nemocnice převedena ze státu již jako uzavřená, zkrachovalá a zadlužená organizace. Konkurz na její majetek byl vyhlášen 28. 5. 2006. Vzhledem k tomu, že v soupisu konkursní podstaty byl zahrnut též majetek ve vlastnictví Plzeňského kraje, usiluje kraj již dva roky o vyloučení těchto věcí z konkursní podstaty.