Kraj zmapuje staré ekologické zátěže

11. února 2005 10:15, aktualizováno 09:15, Mgr. Jana Filípková
  

Magistrát města Plzně se na Plzeňský kraj obrátil s žádostí o přidělení finančních prostředků na provedení doprůzkumu a zpracování projektu sanačních prací v souvislosti s likvidací staré ekologické zátěže v areálu bývalého státního podniku Prádelen a čistíren města Plzně na Slovanech. V této lokalitě došlo ke znečištění podzemních vod závadnými látkami a je potřeba přistoupit k sanaci tohoto území. Jako první krok je nutné zpracovat projekt sanačních prací. 

 

U bývalého státního podniku  Prádelen a čistíren města Plzně se ale jedná o situaci, která několikanásobně převyšuje finanční možnosti kraje. Podobných problémů, které dosud nebyly řešeny,  je na území Plzeňského kraje několik desítek a finanční náročnost na jejich likvidace bude dle odhadů dosahovat řádově stovek miliónů korun. „Plzeňský kraj nechá zpracovat studii, která zmapuje celkovou situaci týkající se sanace starých  ekologických zátěží v našem kraji, zejména kontaminací půdy a vod,  a kvalifikovaný odhad  nutných nákladů pro řešení těchto ekologických zátěží.“ uvedl k dalšímu postupu Plzeňského kraje radní pro oblast životního prostředí Boris Kreuzberg.  „O možnostech řešení budeme na základě vzniklé analýzy také jednat s vládou a ministerstvem,“ dodal radní.

 

Dosud obdobné situace řešilo Ministerstvo životního prostředí České republiky a k řešení byly používány prostředky fondu národního majetku v souvislosti s privatizací příslušných subjektů. Nyní vodní zákon ukládá krajům povinnost zřídit zvláštní účet určený na řešení havárií, způsobených situacemi ohrožujícími jakost vod a nutnost doplňovat tento účet ročně do výše 10 mil. Kč. Ministerstvo tedy předpokládá, že krajům předá dokumentaci i řešení těchto tzv. starých zátěží. „Jedná se o další příklad, kdy se stát snaží převést své ´staré´ závazky na kraje,“ řekl k postupu ministerstva životního prostředí hejtman Petr Zimmermann.