Krajské nemocnice zavádějí jednodenní chirurgii

obrazek
15. srpna 2011 14:04, aktualizováno 13:04, Mgr. René Zeithaml

Nemocnice vlastněné Plzeňským krajem začnou od září poskytovat léčbu v režimu takzvané jednodenní chirurgie. Při ní budou vhodným pacientům v dobré fyzické kondici provádět nejběžnější plánované chirurgické zákroky, u nichž je minimální riziko pooperačních komplikací. Ke zkrácenému způsobu léčby přistupují nemocnice z důvodu, že se tento způsob léčby stává trendem. Má o něj zájem stále víc pacientů a též zdravotní pojišťovny.

Jednodenní chirurgie není nová chirurgická metoda. Operatéři při ní provádějí stejné úkony jako dosud. Je to jiný způsob organizace péče o pacienty, který umožňuje, aby trávili pooperační rekonvalescenci v domácím prostření v péči blízkých. Pobyt v nemocnici je tak omezen na dobu nezbytně nutnou  během operačního výkonu a  bezprostředně po něm.
Konkrétně se jedná o to, že pacient vhodný pro tuto léčbu napřed podstoupí ambulantní předoperační vyšetření. Pak ve stanovený den přijde do nemocnice, kde proběhne zákrok. Po něm stráví v nemocnici pod dozorem odborného personálu jednu noc, a pokud to ráno pooperační stav dovolí, je propuštěn do domácí péče. Před tím je také poučen, jak rozpoznat příznaky případných komplikací a co v takovém případě dělat. Personál nemocnice je připraven kdykoli reagovat.
Aby k žádným komplikacím nedocházelo, budou nemocnice realizovat v prvních měsících nejméně problematické zákroky. Jedná se například o operace hemoroidů, křečových žil, jednoduché kýly, artroskopii, konizaci či odejmutí kovových materiálů. „Kvůli zavedení jednodenní chirurgie nebudeme nabírat nový personál. Dojde jen ke změnám v organizaci práce,“ říká náměstek ředitele Klatovské nemocnice pro léčebně preventivní péči Jaromír Vondrů.
Například v Domažlické nemocnici chtějí výkonům plánovaným v jednodenní chirurgii věnovat jeden až dva dny v týdnu. V prvních měsících odhadují, že tak ošetří tři až pět pacientů týdně. „Uvidíme, jaký bude zájem ze strany pacientů a jak se tento způsob práce osvědčí. Ke konci roku provedeme zhodnocení a rozvahu, jak budeme pokračovat dále,“ dodává zástupce ředitelky Domažlické nemocnice pro léčebně preventivní péči Petr Suastika.
V Klatovské nemocnici odhadují, že z počátku budou ve 24hodinovém režimu ošetřovat 10 až 12  pacientů měsíčně. Rokycanská a Stodská nemocnice je vzhledem k tomu, že působí v jedněch z populačně nejstarších okresů v zemi, ke konkrétním číslům opatrná. „Na jednodenní chirurgii jsme z medicínského i organizačního hlediska dobře připraveni. Naši pacienti jsou ale hlavně starší lidé s vyšší frekvencí přidružených chorob. Pro ně není zkrácení doby pooperačního sledování na nemocničním lůžku vždy vhodné,“ říká ředitel nemocnice ve Stodě Jiří Suda.

Fakta k jednodenní chirurgii:
    •  je vhodná pro pacienty v dobré kondici, aby bylo minimální riziko pooperačních komplikací
    •  jedná se o předem plánovanou léčbu (nikoli akutní), s níž musí souhlasit pacient
    •  je trendem - lidé ji vyžadují, aby nemuseli být hospitalizováni v nemocnici, ale aby rekonvalescence probíhala v domácím prostředí