Krásy a tajemství České republiky - multimediální výstava

14. října 2003 15:26, aktualizováno 14:26,

Multimediální výstava Krásy a tajemství České republiky v Západočeském muzeu v Plzni ukazuje českou historii a kulturu v různých časových etapách vývoje ve vztahu k Evropě. Klíčovým prvkem výstavy bude skutečnost, že Česká republika se nachází v geografickém středu Evropy a v historii byla vždy místem setkávání různých kultur a zájmů.

 

Na 1000 m2 cestuje návštěvník časem speciálně vytvořenými historickými prostředími pravěku, přes gotiku, renesanci a baroko až po secesi a vznik samostatné republiky. Výstava v Plzni vyzdvihuje období vlády Karla IV. Kombinaci originálů a dokonalých replik umístěných v dobovém prostředí doplňují poutavé videoprojekce a původní komponovaná hudba složená panem Janem Jiráskem, nositelem Českého lva.

Součástí výstavy je padesátiminutový souhrnný film nazvaný Křižovatka Evropy, který provází návštěvníka jednotlivými historickými obdobími. Komentář k filmu namluvil pan Petr Štěpánek.

 

Po celou dobu trvání připravil Plzeňský kraj a Západočeské muzeum v Plzni řadu doprovodných akcí.

Západočeské muzeum v Plzni uvítalo příležitost v souvislosti s pořádáním výstavy Krásy a tajemství České republiky vystavit i originály předmětů, které neměla veřejnost možnost v posledních 50-ti letech vidět. Současně má muzeum možnost prezentovat vybrané sbírkové předměty muzeí kraje v rámci doprovodné akce EXPONÁT MĚSÍCE.

Západočeské muzeum připravuje den otevřených dveří, proběhne křest a presentace interaktivního CD ROMu věnovaného sbírkám užitého umění Západočeského muzea.

Připravena je i řada tematicky zaměřených seminářů, např. Den muzeí Plzeňského kraje - seminář ke koncepci a koordinaci ochrany movitého kulturního dědictví v muzeích Plzeňského kraje, budou přizváni řídící a muzejní pracovníci ze sousedních krajů a MK ČR či Muzeum a škola, dvoudenní seminář muzejních pracovníků, studentů a pedagogů věnovaný začlenění muzejních expozic, výstav a sbírek jako doplňku výuky ve školách všech stupňů. Naplánováno je také setkání informačních center Plzeňského kraje, Dolního Bavorska a Horní Falce. Půjde o pracovní setkání informačních center uvedených regionů s presentací nabídky kulturních akcí a možnostech cestovního ruchu.

K výstavě bude vyhlášena výtvarná soutěž Variace na téma Krásy a tajemství Česká republiky.

 

Náročná instalace výstavy trvala 4 týdny a podílelo se na ní 20 pracovníků Západočeského muzea nejen odborného, ale i technického zaměření. Na financování výstavy se podíleli nejen sponzoři a partneři projektu, ale také Plzeňský kraj a statutární město Plzeň.

 

Výstava potrvá do 29. února 2004.

 

 

OtevřenO

Út - Ne 9:00 - 17:00

Po zavřeno

 

 

Vstupné na výstavu

Zlevněné, skupiny a děti     10,-

Plné                                      30,-

Rodinné                                50,-