Kůrovcová kalamita

obrazek
08. října 2003 16:14, aktualizováno 15:14, Mgr. Jana Filípková
 

Ve dnech 6. a 7. října 2003 se uskutečnil v obci Srní dvoudenní odborný seminář věnovaný problematice Národního parku Šumava a zejména šíření kůrovce v šumavských lesích.

Tohoto setkání, který byl v první řadě určen plzeňským krajským zastupitelům, se zúčastnili představitelé Národního parku Šumava, Ministerstva životního prostředí ČR, odborníci na danou tématiku, ekologičtí aktivisté a zástupci médií.

První odpoledne účastníci semináře strávili prohlídkou „mrtvého lesa“ zničeného kůrovcem a „zóny zásahu“ v doprovodu Ing. Vladimíra Zatloukala a na vlastní oči se přesvědčili o následcích kůrovcové kalamity v bezzásahové a zásahové zóně národního parku v okolí Březníku. Nejen zastupitelé tak viděli velké plochy suchých a mrtvých stromů na místech, kde se ještě před dvěma lety na větvích zelenalo jehličí.

Odpoledne i druhý den byl věnován diskusi. Plzeňský kraj tak umožnil debatu na toto ožehavé téma, která byla moderována přímo hejtmanem PK.

Hlavním důvodem, proč se seminář konal, je, aby všichni mohli zvážit argumenty pro ten či jiný přístup k věci. Pro krajně bezzásahový přístup nebo naopak pro nějaký řízený zásah tak, aby lesy napadené kůrovcem a mrtvé lesy nesahaly za několik let od Nýrska až k Lipnu.