Lidé v Plzeňském kraji třídí nejvíce plastů v republice

obrazek
16. dubna 2008 15:25, aktualizováno 14:25, Mgr. Jana Filípková
 

  

Plzeňský kraj je suverénně nejlepší v tříděné plastů ze všech krajů v České republice. Každý obyvatel kraje vytřídil v loňském roce 9,7 kg plastů, který byl dále využit pro výrobu nových výrobků, např.oblečení z umělého vlákna.

 

Celkově je Plzeňský kraj v oblasti třídění odpadů v republice za rok 2007 na třetím místě, těsně za hlavním městem Prahou a Libereckým krajem. Každý obyvatel kraje v loňském roce vytřídil 38,4 Kg papíru, skla, plastů a nápojového kartónu. Každý obyvatel Prahy pak 39,2 Kg a Libereckého kraje 38,7 kg těchto využitelných složek odpadů. Náskok těchto krajů je tedy nepatrný.

 

Oproti roku 2006 vytřídil v roce 2007 každý obyvatel kraje o dva kilogramy odpadů více. V porovnání s rokem 2003 to bylo dokonce o 16,7 kg na jednoho obyvatele kraje více, kraj se tedy během necelých pěti let zlepšil o plných 40%.

 

Zároveň má Plzeňský kraj nejefektivnější systém sběru a svozu vytříděných složek odpadů, náklady jsou vůbec nejnižší v celé České republice. Je to dáno dobrou konkurencí svozových odpadářských společností, dobrou prací samospráv obcí a spoluprací obcí v rámci svazků obcí pro odpadové hospodářství. Naopak nejméně efektivní je z tohoto pohledu hlavní město Praha.

 

V rámci projektu společnosti EKO-KOM a Plzeňského kraje bude v letošním roce celkem 45 městům a obcím poskytnuto 94 nových sběrných nádob na papír, sklo a plasty.

Celkem projekt od roku 2003 podpořil 268 měst a obcí kraje, kterým bylo poskytnuto z projektu 1179 sběrných nádob na třídění odpadů papíru, skla a plastů. Celkem je v obcích a městech  Plzeňského kraje 10 566 sběrných nádob na třídění odpadů. Na jednu nádobu je tak 52 obyvatel a na tři nádoby tvořící tzv.“hnízdo“, tedy na jednom místě nádoby na papír, sklo a plasty pak 156 obyvatel. Plzeňský kraj má tedy velmi kvalitní pokrytí nádobami na tříděný sběr.

 

 

 

 

V rámci osvěty na podporu třídění odpadů bude v letošním roce vybaveno dvacet škol nádobami na třídění odpadů (od roku 2005 bylo vybaveno 77 škol velkou spoustou nádob na třídění odpadů) , pro první stupně základních škol a mateřské školy budou pořádána divadelní představení s tématikou třídění odpadů a pro  základní umělecké školy bude připravena soutěž o nejlepší song s tématikou třídění odpadů.  

 

Pro obce bude letos vyhlášen již třetí ročník soutěže v třídění odpadů pod názvem „My už třídit umíme“. soutěž je mezi městy a obcemi oblíbená, v loňském roce v kategorii malých obcí zvítězila obec Štichov z okresu Domažlice a v kategorii větších obcí pak město Horšovský Týn.

 

Třídění odpadů je v Plzeňském kraji na velmi vysoké úrovni a kraj patří dlouhodobě mezi nejlepší kraje v České republice. Jeho obyvatelé jsou v třídění odpadů velmi vyspělí a vědí, že třídění odpadů je jedna z mála věcí, kterou pro životní prostředí může udělat každý z nás. V Plzeňském kraji má možnost třídit odpady 99,6% obyvatel. Pouze v několika nejmenších obcích v příhraničí není možnost odpady odděleně třídit do sběrných nádob.

 

Proto města a obce Plzeňského kraje nechápou snahu Ministerstva životního prostředí formou novely zákona zavádět povinně oddělený systém vytříděných odpadů, když je v kraji a v celé ČR  již dávno zaveden. Stejně jako oddělený sběr nápojového kartónu, který není efektivní, a to s ohledem na náklady sběru a svozu a především s ohledem na to, že na trh je uváděn minimální počet nápojových kartónů. Zavedení odděleného sběru biologických odpadů je pro obce ekonomicky náročné s ohledem na minimální využitelnost těchto odpadů. obce by byly nuceny občanům výrazně zdražit poplatky za odpady, což nechtějí.