Matematická olympiáda po 32 letech opět v Plzni

30. března 2009 16:44, aktualizováno 15:44, Mgr. Jana Filípková
 

 

Celostátní kolo Matematické olympiády se po 32 letech opět uskutečnilo v Plzni. Záštitu nad 58. ročníkem této významné akce převzali Mgr. Ondřej Liška, ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc., hejtmanka Plzeňského kraje, Ing. Pavel Rödl, primátor města Plzně, doc. Ing. Josef Průša, CSc., rektor Západočeské univerzity v Plzni, Ing. Jiří Bis, senátor a Mgr. Miroslav Nenutil, senátor.

Ocenění vítězům předal radní Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládeže a sportu Jiří Struček.

 Matematická olympiáda (dále jen MO) je nejstarší předmětovou soutěží pro žáky základních a středních škol a každoročně ji vyhlašuje MŠMT. „Věřím, že tato aktivita mj. napomáhá k vyhledávání talentovaných žáků a systematicky podporuje a rozvíjí jejich odborný růst“, prohlásila hejtmanka Plzeňského kraje, která je přesvědčena, že „matematická olympiáda nabízí zájemcům o matematiku nejen příležitost k řešení náročných problémů, ale podporuje i činností vedoucí k popularizaci matematiky a informatiky a všestranné péči o talentované žáky“.

Hlavní událostí každého ročníku MO je celostátní kolo, jehož vítězové reprezentují Českou republiku na mezinárodní úrovni. V letošním roce se mezinárodní kolo olympiády uskuteční v německých Brémách. Studenti z Plzeňského kraje dosahují pravidelně v této soutěži významných úspěchů.

 

Celostátní kolo MO se v roce 2009 zařadí mezi významné akce Plzeňského kraje, které jsou primárně orientovány na studentskou zájmovou činnost s ohledem na budoucí volbu vysokoškolského studia přírodovědně-technického charakteru.

Kategorie A ústředního kola Matematické olympiády určené pro žáky 3. a 4. ročníků středních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií probíhala v Plzni ve dnech 22. - 25. 3. 2009. O první a druhé místo se dělí dva soutěžící Miroslav Klimoš z GMK Bílovec a Josef Tkadlec z GJK Praha 6. Oba shodně dosáhli vynikajícího výsledku, a to 39 z maximálního počtu 40 bodů. Rovněž stejný počet bodů získali Samuel Říha z Brna a Tomáš Zeman z Prahy, kteří obsadili 3.- 4.místo. Mezi úspěšnými řešiteli byli také dva zástupci Plzeňského kraje: Nguyen Van Minh (Gymnázium Tachov) a Duc Trung Ha (Masarykovo gymnázium Plzeň). Kompletní výsledková listina je součástí přílohy.

Ve dnech 23. 3. - 28. 3. 2009 se koná v Plzni také celostátní finále kategorie P zaměřené na informatiku a určené pro žáky 1. až 4. ročníků středních a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Slavnostní vyhlášení proběhne dnes, v pátek 27. 3. od 15.30 na ZČU.