Mezinárodní folklórní festival v Plzni

15. června 2004 11:00, aktualizováno 10:00,

Ve dnech 10. - 13. června se v Plzni konal již osmý ročník Mezinárodního folklórního festivalu "Plzeň 2004". Mezinárodní folklorní festival v Plzni vznikl z iniciativy plzeňského Souboru písní a tanců Jiskra, který je dodnes jeho hlavním organizátorem. Festival je od roku 1997 místem setkávání milovníků folklóru a lidového umění - každým rokem se ho účastní více než 15 dospělých i dětských folklorních souborů z celé České republiky a zahraničí. Letos se na festivalu představily i dva soubory z partnerských regionů Plzeňského kraje.

Ze švédského Jämtlandu přijela čtyřčlenná kapela FERGUSON. Jde o sdružení muzikantů hrající na tradiční švédské nástroje. V repertoáru kapely jsou především švédské lidové písně z oblasti Jämtlandu.

Druhým souborem, který do Plzně zavítal v rámci partnerství s Plzeňským krajem, je folklórní soubor z italského Bergama OROBICO. Soubor se věnuje uchovávání a prezentaci lidových tanců a lidové hudby svého regionu. Soubor je častým hostem folklórních festivalů a slavností nejen v Itálii.

Oba soubory přijely na folklórní festival do Plzně poprvé, ale věří, že ne naposledy. Tedy možná za rok je opět uvidíme a uslyšíme v Plzni.

 

Přijetí souborů z partnerských regionů na Krajském úřadu Plzeňského kraje.

zprava: Olga Kalčíková, radní pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči;

Michaela Vondráčková, ředitelka festivalu; Pavel Stelzer, radní pro dopravu a

životní prostředí a Eva Forti, tlumočnice.

 

Kapela Ferguson ze švédského Jämtlandu.

 

 

A italský soubor Orobico, který přijel z provincie Bergamo.