Mimořádné zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje

19. října 2004 17:55, aktualizováno 16:55,
 

Na žádost 16 zastupitelů se dnes mimořádně sešli Zastupitelé Plzeňského kraje. Projednávali možnosti převodu zkrachovalé Nemocnice v Plané na svazek obcí Tachovska.

 

Svazek 24 obcí z Tachovska usiluje o získání zařízení a to včetně závazků k poskytování zdravotnických a sociálních služeb. Plzeňský kraj jejich iniciativu vítá, ale v současné době nemůže s nemocnicí nakládat, neboť  veškerý její majetek je zařazený do konkurzní podstaty.

 

Otázkou převodu nemocnice na svazek obcí se zastupitelstvo zabývalo i na svém posledním řádném zasedání na konci srpna. Od té doby nedošlo k žádným změnám, stále je majetek zatížen exekučními tituly a stále je reálná hrozba konkurzu. I dnes se představitelé kraje shodli, že  v okamžiku, kdy s tímto majetkem bude moci kraj disponovat, převede ho svazku obcí. „Podařilo se nám najít řešení, které by respektovalo právní stav věci a zároveň svazku obcí dalo určitou míru jistoty“, řekl po jednání zastupitelstva hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann. Plzeňský kraj bude pokračoval v jednání o podmínkách převodu majetku bývalé Nemocnice Planá se Svazkem obcí Nemocnice Planá v okamžiku, kdy s tímto majetkem bude moci Plzeňský kraj  jako vlastník nakládat, a to s cílem bezúplatného převodu tohoto majetku na tento svazek obcí k využití v oblasti zdravotnictví a sociální péče.

 

Nemocnici v Plané kraj dostal už s několika exekucemi. Díky příspěvku od státu se podařilo uhradit dlužné mzdy zaměstnancům. Dluh nemocnice byl při předání ze státu na kraj v lednu 2003 cca 125 milionů korun a letos v květnu soud vyhlásil konkurz. Kraj se proti exekucím i konkurzu bránil u soudu, ale jeho námitky soudy zamítaly. Kraj proto podal i ústavní stížnost.

 

V areálu rok fungují ambulantní ordinace tachovské polikliniky a je zde výjezdové místo záchranné služby.