Mistrovství světa mužů a žen v silovém trojboji 2011

obrazek
01. listopadu 2011 16:40, aktualizováno 15:40, Mgr. René Zeithaml

Mistrovství světa mužů a žen v silovém trojboji se koná od 8. do 13. listopadu 2011 v Parkhotelu Plzeň-Bory.

Světová federace silového trojboje pověřila Český svaz silového trojboje pořádáním již 41. mistrovství světa mužů a 32. mistrovství světa žen v silovém trojboji. Organizace mistrovství světa byla již tradičně svěřena osvědčenému řediteli soutěže Vladimíru Matimu, který se v této funkci osvědčil již na 30 mistrovstvích světa a Evropy a je proto předpoklad, že i nastávající vrcholná světová soutěž bude mít tu nejvyšší pořadatelskou a organizační úroveň. Západočeská metropole Plzeň byla v minulých letech svědkem již několika mistrovství světa a Evropy v silovém trojboji a Plzeň vždy splňovala očekávání vrcholných představitelů světové federace. Proto bylo opět rozhodnuto, že letošní mistrovství světa bude znovu svěřeno Plzni, které letos evropská komise a Rada Evropské unie udělily titul Evropské město kultury.
Mistrovství světa mužů a žen je nejvyšší světovou soutěží a je velikou poctou pro Český svaz silového trojboje, že byl Exekutivou Světové federace silového trojboje vybrán z rekordního počtu vážných uchazečů celého světa o tuto soutěž. Záštitu nad mistrovstvím světa převzal Plzeňský kraj v čele s krajským hejtmanem Milanem Chovancem. To svědčí o svědomité organizační práci ředitele mistrovství světa Vladimíra Matiho, který bude šéfovat již své 31. světové soutěži v silovém trojboji.    K soutěži se přihlásilo 197 mužů a 116 žen ze 43 zemí všech světadílů.
Součástí mistrovství světa bude Kongres Světové federace silového trojboje, jemuž bude předsedat Výkonný výbor IPF v čele s jeho presidentem Detlevem Albringsem z Německa. Důležitost letošního Mistrovství světa zvýrazňuje skutečnost, že letošní Kongres je volební, takže se dá předpokládat rekordní účast vrcholných představitelů všech členských zemí IPF, kteří si nebudou chtít nechat ujít právo volit nebo být zvoleni .
K zajímavosti soutěže určitě přispěje také skutečnost, že se bude soutěžit podle nových pravidel silového trojboje, která vstoupila v platnost v letošním roce, bude se soutěžit v nových hmotnostních kategoriích, přičemž v některých kategoriích dosud nebyly vytvořeny nové světové nebo kontinentální rekordy a závodníci budou usilovat o vytvoření nových rekordů právě v Plzni. Podmínkou pro vytvoření rekordů bude překonání velice tvrdých limitů, které stanovila Komise pravidel IPF.
Velmi důležitým úkolem organizátorů bude správně provedená mediální propagace soutěže, která by měla zajistit vyšší divácký zájem, Kteří by měli vytvořit skvělou kulisu, potřebnou k motivaci soutěžících k dosažení svých vrcholných výkonů. Česká televize bude, jako vždy, provádět záznam celé soutěže, který bude vysílán ve dnech bezprostředně po skončení mistrovství světa. Tradičně skvělou práci určitě, jako vždy, odvedou pracovníci agentury, zajišťující přímé přenosy mistrovství přes internet. Články z mistrovství světa mužů a žen budou zveřejněny v populárních sportovních časopisech a na nejpopulárnějších webových stránkách.
Plzeňané určitě prokáží, že jsou sportovně založeni a jistě přijdou ve velkém počtu podpořit zhruba 300 nejsilnějších mužů a žen celého světa, mezi nimiž bude startovat 8 reprezentantů a 7 reprezentantek České republiky. Můžeme se těšit na výkony ve dřepu s činkou určitě přes 450 kg, v benčpresu přes 330 kg, v mrtvém tahu nad 400 kg a v trojboji nebude pro řadu borců problém překonat 1050 až 1100 kg. Naši reprezentanti budou opět aspiranty na některé z medailí a to jak v jednotlivých disciplínách, tak i v trojboji.

Organizátoři Mistrovství světa mužů a žen srdečně děkuji Plzeňskému kraji za podporu a hejtmanovi Plzeňského kraje Milanovi Chovancovi za záštitu nad akci, zároveň srdečně zveme všechny sportovní příznivce na skvělou sportovní podívanou.


Soubory ke stažení