Mladí ekologové soutěží ve Spáleném Poříčí

obrazek
12. května 2005 13:18, aktualizováno 12:18, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Ve dnech 12. – 15. května se ve Spáleném Poříčí uskuteční národní kolo Ekologické olympiády studentů středních škol[1]. Jedná se o soutěž tříčlenných družstev zastupujících jednotlivé střední školy, ale také setkání lidí se zájmem o přírodu, s chutí něco nového se o ochraně přírody dozvědět a přiučit.

V Plzeňském kraji se národní kolo Ekologické olympiády uskuteční již podruhé. Poprvé se v našem kraji konalo v roce 1998. Tématem letošního ročníku národního kola je „voda“.

Národní kolo Ekologické olympiády je prestižní soutěží středních škol a jejich studentů, k dobrému umístění v této soutěži přihlíží i řada vysokých škol při přijímacím řízení. Celá akce je finančně podpořena i Plzeňským krajem.

Ve čtvrtek 12. května se do Spáleného Poříčí sjede 12 vítězných týmů z celé České republiky a až do neděle 15. května budou soutěžit v teoretických a praktických úkolech. Zázemí celé soutěže bude ve spálenopoříčském zámku. Terénní část bude probíhat v lesích jihozápadních Brd a na jeden soutěžní den se soutěžící podívají do ZOO Plzeň. Kromě vlastní soutěže budou na programu i odborné exkurze a přednášky. Soutěžící budou mít možnost diskutovat s ministrem životního prostředí ČR RNDr. Liborem Ambrozkem a vyslechnout např. přednášku J. Vogeltanze „Do Afriky za zvířaty“ s promítáním diapozitivů.

 

 

 



[1]           Do národního kola Ekologické olympiády postupují vítězná družstva z krajských kol. Pořadatelé národního kola se každoročně střídají (v loňském roce se národní kolo konalo ve Valašských Kloboucích – ChKO Bílé Karpaty).

Letošními pořadateli národního kola Ekologické olympiády je základní organizace ČSOP Spálené Poříčí, Církevní střední odborná škola a ZOO Plzeň.