Muzeum loutek v Plzni přivítalo první návštěvníky

obrazek
22. září 2009 11:18, aktualizováno 10:18,

Muzeum loutek v Plzni přivítalo první návštěvníky . Expozice , která se veřejnosti otevřela 19.9.2009 , představuje více než 1200 loutek výhradně z Plzně a Plzeňska včetně těch nejznámějších - Spejbla a Hurvínka.Sídlí v třípodlažním restaurovaném domě na náměstí Republiky č.23. Jedna z expozic –komická dvojice Grundle a Šlafunda , je zde z iniciativy hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové, která si loutky oblíbila již v ranném dětství. Dvojici vytvořil v roce 1927 Gustav Nosek pro divadlo Novákových.
    Moderní interaktivní živá expozice mapuje historii i současnost plzeňského loutkářství. Přízemí budovy patří kočovným loutkářským společnostem a prvním stálým plzeňským divadlům. V prvním patře čeká Spejbl, Hurvínek a další postavičky Josefa Skupy a druhé patro nabízí pohled na loutky ze slavných inscenací Divadla Alfa.  Součástí muzea je malá divadelní scéna a stylová kavárna inspirovaná bytem Josefa Skupy zařízeným ve funkcionalistickém slohu 20. let minulého století. Všemi patry expozice návštěvníky provází komiks o historii plzeňského loutkářství od autora kreslených filmů Pavla Kouckého.  Zajímavostí jsou kočovná divadla, dále divadlo Karla Nováka s plochými loutkami z druhé poloviny 19. století, nebude chybět unikátní studie Jiřího Trnky. V jedné z místností je k vidění Škodovo divadlo, které autoři projektu vytvořili podle historické fotografie.
    V patře věnovaném Skupovi je také replika legendárního Revolučního Kašpárka. Loutky na jedné ze scén zahrají i konkrétní hry, divák si ji zvolí po zmáčknutí displeje.Muzeum dosahuje světové kvality.
     S opravami domu číslo 23 na náměstí Republiky se začalo vloni. Celkové náklady na vybudování byly přibližně 60 milionů korun. Hradilo je město Plzeň, které spolu s Plzeňským krajem projekt realizuje. Plzeňský kraj na provoz muzea do konce roku přispěl částkou 1.800.000,-Kč a na provoz v roce 2010 uvolní 3 miliony korun.

 

Hejtmanka s dvojicí Grundle a Šlafunda