Na kole do Kolovče

obrazek
07. června 2005 15:05, aktualizováno 14:05, Mgr. Jana Filípková
 

Plzeňský kraj spolu s obcemi dokončuje značení nejdelší nadregionální cyklotrasy regionu, která vede z Prahy přes Plzeň až do německého Řezna (Regensburgu) po nejstarší zemské stezce. Tato trasa, která je na našem území dlouhá cca 114 kilometrů, přichází do Plzeňského kraje ze Středočeského kraje v úseku u obce Těně, dále vede Rokycanskem, pokračuje přes Plzeň do Dobřan, podél řeky Radbuzy až do města Kdyně na Domažlicku, kde přetíná hranici kraje ve Všerubském průsmyku.

Značení trasy je provedeno dopravními značkami, které turisty dovedou až do Prahy. „Věřím, že trasa bude zcela proznačena před červencovým světovým turistickým setkáním v Plzni. Doznačení proběhne v nejbližší době za spolufinancování Plzeňského kraje  z evropského programu INTERREG III.A“, konstatovala náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Mgr. Olga Kalčíková.

Doprava na této nově vyznačené mezinárodní cyklotrase č. 3 spojující Prahu, Plzeň a Regensburg bude slavnostně zahájena v sobotu 11. června pod záštitou náměstkyně hejtmana PK Mgr. Olgy Kalčíkové a biskupa plzeňského Mons. Františka Radovského.

Na české straně bude v sobotu start v 9.00 hodin v Dobřanech, na německé straně budou cyklisté vyjíždět z Eschlkamu. Společné setkání českých a bavorských cyklistů a příznivců jízdy na kole se uskuteční v sobotu v poledne v Kolovči[1].

Plzeňský kraj při této příležitosti vydal podrobný leták, kde zájemci naleznou nejen mezinárodní trasu RT 3, ale i pozvánku na světovou turistickou olympiádu. „Věřím, že k lepší orientaci cyklistů v kraji napomůže i nové vydání cyklomapy celého kraje, kterou Plzeňský kraj financoval a realizoval“, dodává náměstkyně hejtmana PK pro oblasti cestovního ruchu, marketingu a neziskových organizací.

Plzeňský kraj podporuje budování cyklotras v regionu i finančně, ale rozvoj místních cyklotras závisí také na aktivitě obcí a mikroregionů. Radou Plzeňského kraje byla schválena pro letošní rok další finanční podpora na údržbu a značení cyklotras ve výši 200 tisíc korun.

V Plzeňském kraji je v této chvíli proznačeno již téměř 1500 km cyklotras.



[1] Trasa z Dobřan do Kolovče měří 34 km , což je stejná vzdálenost jako z Eschalkamu před Kdyni do Kolovče.

Soubory ke stažení