Na papíře, na skle

obrazek
08. března 2006 16:23, aktualizováno 15:23, Mgr. Jana Filípková

 

          Kresba J. Szewczyka

  

V úterý 7. března se před samotným zahájením výstavy „Na papíře, na skle“ v Západočeské galerii v Plzni sešli výtvarníci vystavovaných děl společně s ředitelkou této kulturní instituce zřizované Plzeňským krajem PhDr. Janou Potužákovou u radního PK pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martina Baxy. Samotný název výstavy v sobě nese provedení vystavených děl, které jsou ztvárněny buď na papíře nebo na skle.

„Jsem rád, že máme příležitost představit v krajské galerii v Plzni tvorbu soudobých umělců z Polska a ze Švédska, kteří jsou více známi v zahraničí než u nás a v České republice vystavují poprvé. Považuji to za velmi významný kulturní počin nejen v rámci města či kraje, ale celé republiky“, prohlásil Mgr. Martin Baxa, který nad probíhající výstavou převzal záštitu. „Plzeňská odborná veřejnost měla již možnost poznat jednoho z výtvarníků, a to pana Jaceka Szewczyka, současného rektora vratislavské Akademie Sztuk Pięknych který v roce 2004 byl předsedou poroty mezinárodní soutěžní přehlídky Bienále kresby Plzeň. Jeho velkorozměrné kresby reflektují pocity současných lidí  žijících uprostřed města a civilizace.“

Švédskou tvorbu na této výstavě reprezentuje dílo rodáka z Upssali pana Mikaela Kihlmana, který ke ztvárnění městských ulic a zákoutí využívá techniku suché jehly. Tento způsob provedení v tak velkých rozměrech je velice náročný a ojedinělý.

V řadě významných zahraničních sbírkách je zastoupena i tvorba Eugeniusze Geciho Stankiewicze či kresby a malby na skle paní Barbary Idzikowske, kteří společně s výše jmenovanými přijeli na zahájení výstavy, které se uskutečnilo v úterý 7. března.

Výstava ve výstavní síni Západočeské galerie Masné krámy, které dříve sloužily jako středověká masná tržnice, potrvá do 23. dubna letošního roku.

 

Ze slavnostního zahájení výstavy

 

Z výstavní síně - dílo Mikaela Kihlmana

 

 

Dílo E. G. Stankiewicze

 

Dílo E. G. Stankiewicze