Na sídle Plzeňského kraje visí tibetská vlajka

19. března 2008 15:53, aktualizováno 14:53,

V úterý 18. března vyvěsil Plzeňský kraj opět vlajku Tibetu. Radní kraje tímto krokem vyjádřili svůj nesouhlas s kroky čínské vlády v Lhase. V tomto tibetském správním středisku čínská armáda a policie na začátku minulého týdne potlačily protičínské protesty a povstání. Do dnešních dnů stále trvá tvrdé stíhání tibetských aktivistů.

Na podporu svobodného Tibetu vyvěsil Plzeňský kraj tibetskou vlajku i 10. března, tj v den výročí neúspěšného protičínského povstání, po kterém duchovní vůdce dalajláma musel odejít do exilu. V tento den každoročně visí vlajky v mnoha městech a obcích.

Rada kraje zároveň zrušila dlouhodobě plánovanou cestu do partnerské čínské provincie Zhejiang, která se měla uskutečnit na začátku dubna 2008.

Tibetští aktivisté usilují o samostatnost Tibetu nebo alespoň o jeho výraznou autonomii v rámci Číny a obviňují čínskou vládu z potlačování tradiční kultury v provincii. Čínští vojáci obsadili Tibet v roce 1951. Dalajláma byl nucen ze země uprchnout o osm let později po neúspěšném povstání. Současné protesty začaly 10. března právě v den výročí povstání a jsou nejrozsáhlejší od roku 1989.

 

                                             

                                         Tibetskou vlajku na budovu krajského úřadu vyvěsili náměstkyně hejtmana Mgr. Olga Kalčíková

                                                   a radní kraje doc. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc. (vpravo vpředu) a Mgr. Martin Baxa.