Návrh zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních je protiústavní

12. prosince 2005 18:49, aktualizováno 17:49,

Návrh zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních se v Plzeňském kraji přímo dotýká všech nemocnic kromě Fakultní nemocnice v Plzni, neboť všechny jsou obchodní společnosti nebo společnosti obecně prospěšné (Sušice).

Přijetí zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních by způsobilo významné omezení zdravotní péče a ohrožení jejich zdraví. Mnozí nemocní lidé by v důsledku tohoto zákona, který chystá Ministerstvo zdravotnictví ČR spolu s poslanci ČSSD a KSČM, mohli mít potíže s přijetím k léčbě v nemocnicích, neboť by se okruh nemocnic výrazně snížil.

Tento zákon nemá charakter zákona v demokratickém státu, ale byl patrně z podstatné části opsán ze zákona ze dne 19. července 1948 č. 185/1948 Sb.,  o zestátnění léčebných a ošetřovacích ústavů a o organisaci státní ústavní léčebné péče, pod kterým je podepsán Klement Gottwald a Antonín Zápotocký (srovnání zákonů viz příloha).

 

Plzeňský kraj apeluje zejména na poslance sociální demokracie a na celou ČSSD, aby se s uvědoměním své historické zkušenosti se spoluprací s KSČM a důsledky, které tyto kroky přinesly jak ČSSD tak celé České republice, distancovali od tohoto návrhu zákona, který nás vrací do neblahých let roku 1948. Úsilí o znárodnění nemocnic – krajských, obecních, soukromých – je jednoznačně návratem k Ústavu národního zdraví.

 

Za 15 let od revoluce se neprokázalo, že by nemocnice ve formě obchodní společnosti ohrožovaly pacienty, zavíraly oddělení a omezovaly zdravotní péči. Opak je pravdou. Forma fungování nemocnic jako obchodních společností je obvyklá i v jiných státech jako je Rakousko, Německo či Francie.

 

Připomínáme, že k 1. 1. 2003 nám stát převedl nemocnice v kritické situaci se ztrátou 256 milionů Kč (pozn. v celé ČR to bylo cca 6,5 mld. Kč). S mnohaměsíčním zpoždění poskytl k vyrovnání této ztráty jen cca 60 % této částky. Kraj vložil do stabilizace těchto nemocnic nemalé úsilí a vlastní finanční prostředky a podařilo se nám  udržet tyto nemocnice v chodu a ekonomicky je stabilizovat. Nyní mají být de facto opět zestátněny.

 

V řadě svých ustanovení tento návrh zákona porušuje Listinu základních práv a svobod a Ústavu ČR - především právo na samosprávu, práva vlastnická a rovnost před zákonem. Dále tento návrh zákona nebyl vůbec prodiskutován se zástupci krajů, přestože zásadním způsobem zasahuje do jejich kompetencí a odpovědnosti. V případě jeho přijetí se Plzeňský kraj bude bránit cestou práva u Ústavního soudu ev. i dalších evropských či mezinárodních institucí.

 

 

Pozn.

Problematiku návrhu zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních projednávali hejtmané všech krajů na svém jednání v pátek 12. 12. 2005 v Praze. Tiskovou zprávu z tohoto jednání najdete v příloze.