Navštivte folklorní festival v Plzni

obrazek
08. června 2004 11:08, aktualizováno 10:08, Mgr. Jana Filípková
  

Ve čtvrtek 10. června 2004 bude pod patronací hejtmana Plzeňského kraje MUDr. Petra Zimmermanna zahájen 8. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Plzeň 2004.

Jedná se o akci, která byla v letošním roce zahrnuta do cyklu „Dny Plzeňského kraje“[1]. Do tohoto projektu bylo vybráno sedm akcí spolufinancovaných z rozpočtu PK. Jsou to akce různorodé žánrově, obsahově, termínově, místem realizace a dosahem na profesionální i laickou veřejnost všech věkových, sociálních a vzdělanostních skupin.

            Mezinárodní folklorní festival v Plzni vznikl z iniciativy plzeňského Souboru písní a tanců Jiskra, který je dodnes jeho hlavním organizátorem. Festival je od roku 1997 místem setkávání milovníků folklóru a lidového umění - každým rokem se ho účastní více než 15 dospělých i dětských folklorních souborů z celé České republiky a zahraničí včetně hostů z exotických míst světa (Egypt, Mexiko, Ekvádor atd.). Jednotlivé festivalové pořady probíhají v historickém centru města (scéna „U Branky“, Kopeckého sady) ve spolupráci s plzeňským Historickým víkendem; závěrečný nedělní galaprogram festivalu proběhne v neděli 13. června v sále plzeňského kina Elektra.

            Součástí festivalu vedle vystoupení folklorních souborů bude slavnostní krojovaný průvod městem, staročeský jarmark, ukázky lidové řemeslné výroby a lidové gastronomie, vystoupení dechových kapel a řada doprovodných programů. Bližší informace naleznete přímo na webových stránkách festivalu http://souborjiskra.hyperlink.cz/festival/index.htm.



[1] Realizaci Dnů Plzeňského kraje schválila Rada PK na svém 91. zasedání, které se konalo 27. února letošního roku. Záměr každoročně pořádat Dny PK byl přijat Radou PK již v na začátku června roku 2003.

 

Soubory ke stažení