Největší kompostárna v Plzeňském kraji byla otevřena v Chotíkově

obrazek
22. června 2011 13:43, aktualizováno 12:43,

V Chotíkově u Plzně byla dne 22.6.2011 slavnostně otevřena dosud největší kompostárna v Plzeňském kraji. Zahájení provozu se zúčastnil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, radní Petra Smutný i Plzeňský primátor Martin Baxa.Ve Studii proveditelnosti Integrovaného systému nakládání s komunálními odpady v území Plzeňského kraje, která byla dokončena na jaře 2011 (viz www.plzensky-kraj.cz), se v souvislosti s plněním Plánu odpadového hospodářství v kraji mj. konstatuje, že není plněn cíl č. 36, který stanoví:
„Snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak, aby podíl této složky činil v roce 2010 nejvíce 75% hmotnostních, v roce 2013 nejvíce 50% hmotnostních a v roce 2020 nejvýše 35% hmotnostních z celkového množství BRKO v roce 1995.“
Tento cíl souvisí s úkolem od Evropské komise, která uložila všem členským státům EU postupně omezit ukládání BRKO na skládky a snížit tak emise skleníkových plynů do atmosféry (metan, kysličník uhličitý). Studie dále uvádí jako prostředky k dosažení těchto cílů vybudování spalovny komunálního odpadu, vybudování mechanicko-biologické úpravny a využití tzv. aerobní fermentace, neboli kompostování.
Právě třetí metoda, kompostování, bude využita v nově zřízené kompostárně, která je nyní uváděna do provozu. Bude to největší zařízení tohoto druhu v Plzeňském kraji. Její výstavby s provozování se ujala česko-francouzská společnost ELIOD servis, s.r.o. (www.eliodservis.cz). Kompostárna je umístěna na rekultivované části skládky komunálního odpadu v Chotíkově nedaleko Plzně, kterou provozuje Plzeňská teplárenská, a.s., (www.plzenskateplarenska.cz).
Celková povolená plocha kompostárny je 5500 metrů čtverečních, izolovaná plocha měří 2900 metrů, pro dozrávání kompostu je určena plocha 2000 metrů a připraveno je ještě 600 metrů pro druhou etapu kompostárny. V začátcích provozu bude kompostárna určena především pro svoz biomasy z veřejných ploch a z podnikatelské sféry, postupně se počítá i s bioodpadem z domácností. Plánovaná roční kapacita je 10 tisíc tun zpracovaného bioodpadu.
 Kompostování je metoda, kterou lze zpracovat a dále využít různé organické materiály. Jedná se o přirozený biologický rozkladný proces k odbourávání původních organických substancí v odpadu a jejich transformaci na stabilní humusové látky. V nejjednodušší variantě je materiál na zabezpečené ploše formován do skládek, které jsou podle potřeby překopávány.
Co do kompostárny patří:   tráva, listí, plevel, košťály, sláma, piliny. Co do kompostárny nepatří: plasty, textil, stavební suť, sklo, cihly apod.

slavnostní otevření kompostárny

radní Petr Smutný při úvodním slovu

hejtman Milan Chovanec při interview s novináři

kompostárna Chotíkov