Nezapomínáme...

obrazek
21. února 2005 17:57, aktualizováno 16:57, Mgr. Jana Filípková
  

V sobotu 19. února 2005 se člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti kultura a památková péče Mgr. Martin Baxa zúčastnil slavnostního setkání s paní Zdenou Fantlovou[1], čestnou občankou města Rokycan, v obřadní síni rokycanské radnice.

Naší veřejnosti je znám její osud - osud židovské dívky, která prošla pěti koncentračními a vyhlazovacími tábory. V Bergen Belsenu v dubnu roku 1945 byla skutečně na poslední chvíli zachráněna vojákem britské armády. Napsala o tom knihu, kde zvěčnila i místo svého dětství a mládí – Rokycany. Na rokycanské radnici paní Fantlová slavnostně předala Muzeu Dr. Bohuslava Horáka krátký dopis, který napsala ve vagónu na rokycanském nádraží 19. února 1945, když náhodou vlak, který vězenkyně převážel, zastavil právě v Rokycanech. „Je zázrakem, že tento dopis, který paní Fantlová vyhodila z okna vagónu, našel svého adresáta a že zůstal zachován až do dneška. Ale ještě větší zázrak je to, že paní Fantlová přežila a že mohla podat svědectví o těžko představitelném utrpení a hrůzách, kterým byli vystaveni Židé za druhé světové války“, řekl Mgr. Baxa a dodal: „I šedesát let po skončení holocaustu má smysl neustále a soustavně připomínat, co holocaust znamenal.“

 



[1] Zdenka Fantlová se narodila v roce 1922 v Blatné, poté se přestěhovala do Rokycan. Její rodiče pocházeli z venkovských židovských rodin na Písecku. Během války prošla řadou koncentračních táborů. V roce 1949 emigrovala do Austrálie. V Melbourne hrála divadlo, získala australského Oscara. Od roku 1969 žije v Anglii.