Noc kostelů 2011

obrazek
30. května 2011 11:03, aktualizováno 10:03, Mgr. René Zeithaml

Už potřetí se na území plzeňské diecéze konala Noc kostelů organizovaná Biskupstvím plzeňským. Slavnostně rozsvícené chrámy a davy lidí, kteří se hrnuli dovnitř v páteční večer 27. května, byli znamením, že právě probíhá třetí ročník této akce.
Akce má ekumenický rozměr a proto, kromě katolických kostelů, se odehrává v modlitebnách a sborech i jiných křesťanských církvích. Bylo jich dohromady 10.
Oproti loňské akci, kdy se zapojilo 40 kostelů a modliteben, letos jejich počet stoupl na 94. Tak se do chrámů mohli podívat i zájemci na mnoha nových místech. Stejně jako v minulých letech se akce těšila veliké přízni návštěvníků, kterých přišlo navzdory nepřízni počasí na 22 000, z toho v samé Plzni kolem 12 000.
Signálem pro oficiální  zahájení Noci kostelů bylo vyzvánění zvonů v 19:00 hodin ve všech kostelech, kde se akce konala. V katedrále sv. Bartoloměje pozdravili účastníky Noci kostelů jak Mons. František Radkovský, biskup plzeňský, tak primátor Plzně Mgr. Martin Baxa a starosta městského obvodu 3 Jiří Strobach. 
Novinkou letošního ročníku Noci kostelů byla kyvadlová autobusová doprava, dostupná zdarma stejně jako celá akce. Už nejen v Plzni, ale také na Jesenicku, Čistecku a Manětínsku byly k dispozici Poutnické pasy. Obsahovaly informace o jednotlivých kostelech, jejich historii, poloze a hlavně o programu, který se v nich odehrával během Noci. Do pasu se mohla sbírat památeční razítka z navštívených míst. V Plzni ti, kteří navštívili 10 a více kostelů, získali Certifikát poutníka.
Programy na jednotlivých místech připravovaly týmy dobrovolníků. K dispozici bylo celkem přes 460 různorodých programů, jak duchovních, tak kulturních: bohoslužeb, koncertů, komentovaných prohlídek, výstav, workshopů, divadelních představení, programů pro děti, zpřístupnění obvykle zavřených míst a mnoha dalších. Akce měla jiný nádech ve městech, kde byla veliká návštěvnost a jiný charakter v menších obcích. Tam to bylo většinou společenské setkání, na kterém vznikl prostor pro povídání a nabídka občerstvení.
Na většině míst akce končila modlitbou za města a obce. Noc kostelů se stala nejen příležitostí k tomu, aby se lidé seznámili s kulturními památkami, ale také nabídla možnost setkání, sdílení a zastavení na cestě životem pro hledání jeho smyslu. Organizátoři slibují, že budou i nadále připravovat další ročníky Noci kostelů.

Další informace z konání akce najdete na http://www.nockostelu.cz.