Nová budova Západočeské galerie se stane muzeem umění

obrazek
22. ledna 2010 16:33, aktualizováno 15:33,
 

 Pro záměr na výstavbu nové budovy Západočeské galerie v Plzni hlasovalo 31 zastupitelů Plzeňského kraje na svém prvním letošním zasedání (řádném 12.) v pondělí 18.1.2010. Z přítomných 41 zastupitelů se v hlasování zdrželi 3 z KPPK a 7 zastupitelů z ODS. Teď už tedy vše závisí na prostředcích na realizaci.

Podle odhadů výstavba přijde na víc než půl miliardy korun. Plzeňský kraj se pokusí získat na část nákladů finance z programů EU, což by mělo být nejméně 150 až 200 miliónů korun. V takovém případě by se mohla obrazárna začít stavět na konci roku 2010 a dokončena by mohla být v roce 2014.

Pokud se stavba bude realizovat, půjde o první novostavbu galerijní budovy u nás od vzniku Československa. Západočeská galerie usiluje o novou budovu již desetiletí, aby mohla vystavit ve stálé expozici její mimořádně cenné sbírky. Galerie nabídne hlavní výstavní sál s kapacitou 300 lidí, sál pro krátkodobé expozice, prostory pro nové depozitáře, kavárnu a další.

 Stavba galerie by mohla být významným přínosem pro plzeňskou kandidaturu na Evropské hlavní město kultury v roce 2015. Plzeň by se tak mohla stát z pohledu investic do kulturních staveb unikátem v zemi.V současnosti běží konkrétní proces realizace tohoto dlouhodobého záměru.