Nová požární stanice C1 v Tachově

obrazek
31. března 2011 14:28, aktualizováno 13:28,

Dne 30.3.2011 byla slavnostně otevřena nová požární stanice C1 v Tachově za přítomnosti hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a jeho náměstka Jiřího Stručka. Plzeňský kraj se na stavbě finančně podílel částkou přes 14 milionů Kč. Celkové náklady akce činí 81 milionů Kč. Nová požární stanice stojí na pozemku u komunikace výjezdu z města Tachov směrem na Plzeň.
Tachov získává centralizované pracoviště s moderním zázemím pro Hasičský záchranný sbor. Původní objekt v Hornické ulici v Tachově už potřebám hasičů nevyhovoval. Požární technika byla umístěna v prostorech několika budov v historickém jádru města. To komplikovalo nejen její obsluhu, ale i koordinaci zásahů.
„Děkuji krajskému ředitelství Hasičského záchranného sboru za výbornou spolupráci. Děkuji všem hasičům za to, s jakým nasazením svou těžkou profesi vykonávají. Smekám před vaším posláním a přeji mnoho zdaru i v novém prostředí,“ řekl Milan Chovanec při slavnostním otevírání požární stanice.

Výstavbu zahájila akciová společnost OHL ŽS v říjnu 2009.  

„Požární ochrana se na Tachovsku díky nové požární stanici dostala na velmi vysokou úroveň. Prostory, které měli hasiči k dispozici dosud, byly z provozních a technických důvodů naprosto nevyhovující,“ uvedl náměstek pro ekonomiku HZS Plzeňského kraje Ing. Vladimír Lejsek.
Objekt nové stanice je z části přízemní a z části dvoupodlažní. V jednopodlažní části budovy je umístěno 13 garážových stání, přístupných šesti vraty, servis a mycí box. Ve druhé části objektu je v prvním podlaží čistá a špinavá šatna propojená sprchami, sklad hadic, elektrorozvodna, plynová kotelna, náhradní zdroj, sušárna s prádelnou, mokrá a suchá dílna, sklad armatur s kompresorovnou a čističkou odpadních vod, sklad pěnidel a sorbentu, sklad pohonných hmot a pět kanceláří s malou kuchyňkou. Ve druhém poschodí jsou umístěny ložnice hasičů, sklady, jídelna s kuchyní, denní místnost, posilovna, strojovna vzduchotechniky a kanceláře. Nad tuto část budovy vystupuje sušící věž vysoká 12,5 m. Konstrukčně byla budova řešena jako železobetonový prefabrikovaný skelet s vyzdívkami z cihelných bloků se živičnou střešní krytinou. Celá budova je izolována PE folií proti vysokému stupni radonového rizika a zateplena.

slavnostní přestřižení pásky-hejtman M.Chovanec uprostřed

J.Struček, M.Chovanec, F.Pavlas