Nová silnice na Šumavě zvýší bezpečnost a rozvoj cestovního ruchu

obrazek
13. srpna 2009 09:04, aktualizováno 08:04, Mgr. René Zeithaml

V úterý 11.srpna 2009 proběhlo otevření přeložky silnice II/190 Železná Ruda – Špičák. Nový úsek dlouhý 963 metrů tak přispěje k rozvoji bezpečnosti a rozvoji cestovního ruchu v této oblíbené části Šumavy.

 

Železničním viaduktem, jehož průjezdná výška se zvýší z 3,10m na 5,80m, mohou projíždět nákladní automobily, hasiči či autobusy přivážející rekreanty. Stará cesta pak bude sloužit pro pěší turisty obdivující krásy Šumavy a zůstane v užívání jako přístupová komunikace do obytné zóny.

Stavební náklady ve výši 95 milionů korun včetně DPH byly z 85% financovány z Regionálního operačního programu EU, zbytek platil ze svého rozpočtu Plzeňský kraj.

 

Nová silnice umožní snadný průjezd vozidlům z Železné Rudy na Špičák, Hojsovu Stráž a Nýrsko. Objíždění nevyhovujícího viaduktu se často řešilo objížděním po soukromých pozemcích, což vedlo ke sporům s majiteli těchto pozemků.

 

Plzeňský kraj realizuje na svém území několik podobných silničních staveb. Další silniční projekty realizované z peněz Evropské unie se připravují.